latinica  ћирилица
14/09/2018 |  17:49 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Петрово- Ђокић отварио ново постројење Месер групе

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић данас је у Сочковцу, код Петрова, пустио у рад ново постројење за производњу угљендиоксида компаније за производњу гасова Месер група, укупне вриједности шест милиона КМ.

Ђокић је изјавио да је веома значајна свака нова инвестиција која повећава вриједност производње и вриједност опреме у којој се та производња одвија

Истакао је да су Влада Републике Српске и ресорно министарство дали пуну подршку развоју компаније Месер на простору Српске, која је новим погоном увећала производњу за око 200 одсто.

- Ово је врста производа која је присутна на свим тржиштима за различите намјене, а за нас је веома значајно што се она одвија у малој општини у Српској и што ће ово бити, посредством концесионе накнаде, значајан приход општини Петрово" - нагласио је Ђокић.

Најавио је да ће Влада подржати и друге пројекте на овом подручју, подсјетивши да је и компанији Милојевић Гиље Гас дала концесија за изградњу бањског комплекса, који ће такође користити воду са овог подручја.

Директор компаније Месер за БиХ и Словенију Валентин Илијев рекао је да друго постројење представља производну линију капацитета двије тоне на час, у односу на досадашњих 800 килограма, као и властиту бушотину воде дубине око 500 метара.

Он је навео да је у нову производну линију уложено око пет милиона марака, а за бушотину око милион марака.

- Уз подршку ресорног министарства врло брзо смо добили грађевинске дозволе - рекао је Илијев и најавио нову инвестицију у изградњу постројења три.

Он је додао да се угљендиоксид користи у прехрамбеној и металској индустрији, као и за друге намјене.

Руководилац производње Милорад Ђурковић рекао је да овај погон са најновијом технологијом запошљава десет људи.

Свечаности је присуствовао и начелник општине Петрово Озрен Петковић.