latinica  ћирилица
14/09/2018 |  14:09 ⇒ 15/09/2018 | 08:53 | Аутор: СРНА

Нова реаговања на изјаву Иванића

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је "апсолутно безобразна изјава српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да Србија не треба да се мијеша у изборе у Републици Српској".
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

"Кад Србија улаже у општине Републике Српске, онда је то за Иванића и Вукоту Говедарицу мијешање у изборе али није им мијешање у изборе кад стране амбасаде 'упумпавају' новац да би се рушиле институције Републике Српске или кад тим новцем помажу опозицију и њихову инфо-машинерију да блате своје политичке противнике", рекла је Цвијановићева Срни упитана да прокоментарише Иванићеву изјаву да Србија не треба да се мијеша у изборе у Републици Српској. 

Цвијановићева је подсјетила да је предсједник Вучић новац за Републику Српску издвајао и у изборним и у неизборним годинама и да су му грађани Српске на томе захвални. 

"Србија је захваљујући одлуци Александра Вучића у једном тешком финансијском моменту, прије пар година, спасила ликвидност буџета Републике Српске и то у вријеме кад су управо министри и посланици СДС-а и ПДП-а са нивоа БиХ блокирали средства намијењена грађанима Српске. Према томе, као што то зна Влада Републике Српске, тако знају и наши просвјетари, полицајци и други корисници буџета да им је Вучић давао, а Иванић ускраћивао", подсјетила је премијер Српске.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да су људи из Савеза за побједу "под патронатом Бакира Изетбеговића", који их је почастио високим фунцкијама, те да имају потребу да стално упућују неке "непристојне ствари према Србији" да би сачували фонд бошњачких гласова.

Стевандић је навео да СзП баштини дио бошњачких гласова у Српској, који гласају за Младена Иванића и Вукоту Говедарицу.

"То је врло лоша политика, која се темељи на томе да требате 40.000 до 50.000 гласова људи који немају домицилан статус јер су у иностранству, требате да придобијете њихове гласове да би одлучивали, а то онда води под власт Изетбеговића", рекао је он за ТВ "Пинк",

Он је додао да би умјесто тога требало да се баве истрагом ко је покушао да убије предсједника Србије Александра Вучића, али да то не чине.

Стевандић је подсјетио да у посљедње четири године постоји "рат" српских представника на нивоу БиХ са властитом Владом Републике Српске и властитим предсједником, што је успорило економски развој, створило многе инцидентне ситуације.

"Ми мислимо да то мора да се промијени и да на нивоу Сарајева треба да имамо добру репрезентацију људи из Српске који неће бити склони притисцима и подилажењу, било међународној заједници, било бошњачким факторима који у Сарајеву воде главну ријеч", рекао је Стевандић.

Он је додао се за те четири године нико није добро показао, ни министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић, који је стално отварао српске сукобе, а штитио криминал и корупцију са бошњачке стране, ни Иванић који је, како је рекао, преспавао већину свог мандата.

"Мост Братунац-Љубовија или Братољуб симболичног назива није отворен већ годину дана иако га је Србија завршила зато што са наше стране имамо проблема са заједничким органима за издавање дозволе за гранични прелаз, а то се ради намјерно", рекао је Стевандић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да дјелује цинично када српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић пребацује нешто Београду и када пребацује Србији да се она мијеша у послове Републике Српске и БиХ.

"Иванић би требало да се запита - зашто у Београду њега нико не перципира као штит који брани српске интересе, већ се са зебњом посматра његово понашање, које је пре у интересу Сарајева, него Бањалуке и Београда", додао је Анђелковић.

Он је оцијенио да Младен Иванић, као српски представник у Предсједништву БиХ, није адекватно реаговао више пута када су српски интереси били угрожени или када је била не само Република Српска, већ и Србија на мети.

"Напросто, понашао се као део сарајевске елите, а не српски представник, коме је пре свега циљ да заштити српске националне интересе. Зато делује сада цинично када Иванић пребацује нешто Београду и када пребацује Србији да се она меша у послове Републике Српске и БиХ", рекао је Анђелковић.

Он је додао да је Србија, као гарант Дејтона, дужна да размишља о томе како ће се Република Српска што боље заштитити и све што ради је у функцији одбране Републике, подржава капацитет Српске да се брани.

Према његовим ријечима, предсједник Републике Српске Милорад Додик је до сада показао да је он тај који је у стању да брани Српску и њене интересе".

Политички аналитичар Бранко Радун изјавио је данас да у овом тренутку, за разлику од прошлих времена, не види да политичари из Србије активно учествују у предизборној кампањи у БиХ и Републици Српској, за разлику од Турске и Хрватске, које се отворено мијешају.

"Не видимо да неки политичар, није битно да ли је из владајуће коалиције или опозиције, активно подржава некога у Републици Српској", рекао је Радун Срни.

Поводом става српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да Србија не треба да се мијеша у изборе у Републици Српској, Радун је рекао да мисли да нема потребе да се тако нешто потенцира у овом моменту.

Он је оцијенио да се, с обзиром да су Србија и Република Српска "један народ и веома су блиске", људима не може забранити да коментаришу дешавања и у Србији и у Српској.

"Негде је и нормално да се каже да је неко за некога и не можете ни да забраните неком из Србије да каже да је Додик или неко други добар кандидат, пошто смо исти народ, као што не можете ни људима из Српске да забраните да кажу за политику у Србији да је ок или није", рекао је Радун.

Он је указао да се Турска и Хрватска мијешају у изборе у БиХ.

"Турске се очигледно меша, па онда имате Хрватску, преко хрватских странака директно утиче и испада да сви могу да се мешају а да не рачунам на Британце и Американце, значи сви могу отприлике да се мешају у изборе у БиХ, само Србије не", додао је он.

Бивши српски дипломата Владислав Јовановић изјавио је данас Срни да се званична Србија уопште не мијеша у изборе у БиХ и Републици Српској, те да не зна због чега је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић "нашао" да Србију треба опоменути.

"Не знам због чега је Иванић нашао да Србију треба опоменути да се не меша, јер колико видим она се не меша", рекао је Јовановић.

Он је истакао да то Србија наглашава званично са највишег мјеста намјерно, да не би неко могао да подметне да се Србија мијеша или да је наклоњена једној или другој страни, што се види и из званичних изјава.

Јовановић је оцијенио да постоји интерес у Србији за те изборе и да је то легитимно.

"Ми смо исти народ и сигурно да пратимо са пажњом шта се дешава на једној или другој страни у смислу да желимо да будемо информисани. А да се то тумачи као нешто што би била пристрасност на једну или другу страну, не видим основа за то", рекао је Јовановић.

Он је подсјетио да су се раније у вријеме Бориса Тадића неки мијешали у изборе, наводећи да се Запад, а посебно Америка, 2000. године мијешали свим могућим средствима у изборе у Србији и финансијски и пропагандно и политички, а ништа нико није рекао тим поводом.

"И дан данас се тај Запад меша у изборе низа земаља, поготово Америка, што је недопустио", рекао је Јовановић.

Подсјећамо, званичници и политички аналитичари су и јуче реаговали на изјаву Младен Иванића.