latinica  ћирилица
14/09/2018 |  09:06 ⇒ 09:07 | Аутор: Б92

Шамар САД у сред Москве, Русија дефинитивно забринута

САД би могле да уведу санкције руско-њемачком гасоводу "Сјеверни ток 2", рекао је амерички министар енергетике Рик Пери који се налази у посјети Москви.

"Да за ваше прво питање и да за друго", рекао је Пери на питање новинара да ли су могуће санкције за "Сјеверни ток 2" и да ли се планирају нове санкције руском енергетском сектору.

Источноевропске земље и САД се противе гасоводу тврдећи да ће повећати енергетску зависност Европе од Русије. САД такође желе да продају више свог течног гаса Европи.

Пери је рекао да САД не желе да уведу санкције и навео да оне нису спремне. "Министар (руски министар енергетике Александар) Новак и ја смо се сагласили да је тачка у којој долази до санкција она на коју не желимо да стигнемо", рекао је амерички министар.

Он није навео који ниво напретка "Сјеверног тока 2" би изазвао санкције нити у ком би облику оне биле.

Новак је рекао да је Русија забринута због могућности санкција.

"Узимајући у обзир одговор господина Перија, рекао бих да смо дефинитивно забринути због датих изјава и општег става у погледу будућих снакција веома компетитивном пројекту који је у интересу европских потрошача", рекао је руски министар.

Пери је позвао Русију да престане са "коришћењем својих ресурса за утицај и ремећење", на шта је Новак одговорио да енергенти не могу бити "оруђе вршења притиска" и да "потрошачи треба да имају слободу у избору добављача".