latinica  ћирилица
13/09/2018 |  15:57 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

ОЦ Јахорина- Приходи скијалишта готово 5,5 милиона КМ

Директор Олимпијског центра Јахорина, Дејан Љевнаић, изјавио је да су финансијски показатељи пословања од 15. септембра прошле до 15. септембра ове године надмашили сва очекивања, те да су остварени приходи од скијалишта готово 5.500.000 КМ, док су прошле године били 2.875.378 КМ, што је повећање од 91 одсто у односи на претходну сезону.
Јахорина - Фото: СРНА
ЈахоринаФото: СРНА

Љевнаић је истакао да хотел Бистрица ради 365 дана у години и да су остварени приходе бољи за 21 одсто, а истовремено је остварено 200 дана рада ски-центра, што је у поређењу са прошлом сезоном укупно повећање за 52 одсто, саопштено је из Олимпијског центра Јахорина.

- Иза нас је 365 дана рада. Када то кажем, заиста мислим 365 радних дана запослених који су и најзаслужнији за ново лице и имиџ Јахорине. Такође, бих истакао да помоћ коју добијамо од предсједника Републике Српске Милорада Додика, Владе Српске и Министарства трговине и туризма је од великог значаја за наш рад и постизање рекордних резултата - нагласио је Љевнаић.

Када су у питању приходи од скијалишта, Љевнаић је прецизирао да је само од ски-школа зарађено 80.000 КМ, док прошле године та врста прихода није постојала, те да је зарада од наплате паркинга износила 174.000 КМ, што је за 400 одсто више него прошле године.

Према његовим ријечима, тренд раста прати и број вожњи, тако да је овогодишњи број од 1.510.000 вожњи већи за 52 одсто него прошле године.

Љевнаић је подсјетио да је Олимпијски центар био озбиљан губиташ и терет Републици Српској, а да је сада, први пут послије осам година, исказан позитиван пословни резултат од 544.798 КМ.

- Поређења ради, прошлогодишњи резултат је био 4.356.116 КМ у минусу. Да би се стекла комплетна слика, важно је напоменути да смо водили рачуна и о трошковима и имали домаћински приступ у пословању и тако смо постигли уштеде у пословању у износу од преко 20 милиона КМ - напоменуо је Љевнаић.

Он је додао да је након протекле зимске сезоне цијена некретнина на Јахорини порасла за више од четири пута и да је за ову планину почело да влада интересовање кад великог броја домаћих и страних инвеститора, те су у овом тренутнку активна четири велика градилишта.

Као посебно корисне, Љевнаић је навео и посјету Савеза словеначких ски-центара и свјетских туристичких агенција Јахорини, јер је, како каже, будућност туризма у повезовању и сарадњи.

- Премијерно најављујем да смо договрили сарадњу са њима и да ће ски-пас са Јахорине важити у свим словеначким ски-центрима и обрнуто. За мене то није изненађење, јер сам од почетка вјеровао у то да Јахорина има тај потенцијал и да има најбољи однос цијене и квалитета и да је потребно да прође само једна сезона да то покажемо и да сви то препознају - рекао је Љевнаић.

Љевнаић је нагласио је да ће за сљедећу зимску сезону бити комплетно изграђен и завршен систем за вјештачко осњежавање произвођача Техноалпин којим ће бити повезано цијело скијалиште са 40 лансера и 20 топова, те да ће на тај начин бити елиминисан највећи недостатак који је погађао Јахорину, а то је недостатак снијега.

- Од ове сезоне Јахорина никада више неће имати проблем са снијегом. Сада је изграђена сигурност у снијег и успјешне зимске сезоне на Јахорини. Уз изградњу система, изграђене су и маркиране нове и проширене и ублажене постојеће ски-стазе укупне дужине 40км, међу којима су и хомологоване стазе - рекао је Љевнаић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас на Јахорини покретању система за пуштање воде у вјештачко језеро на Огорјелици, који је саставни дио комплекса осњежавања Јахорине.