latinica  ћирилица
13/09/2018 |  13:12 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Пашалић: Добар принос и квалитет кукуруза у Српској

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да је производња кукуруза у Српској ове године веома добра, са приносом од шест до 14 тона по хектару, што је вишеструко већи принос од уобичајеног.
Берба кукуруза - Фото: РТРС
Берба кукурузаФото: РТРС

Према његовим ријечима, добар је и квалитет домаћег кукуруза који је засијан на више од 140.000 хектара.

Пашалић је присуствовао манифестацији "Дани поља кукуруза", коју организује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, на којем је приказан макро оглед постављен на пољима Пољопривредног добра "Семберија" са 64 хибрида кукуруза из 13 селекцијских кућа.

"Сваке године повећавамо број и квалитет огледа, проширујемо их на нова подручја у Српској и обогаћујемо са новим пољопривредним културама, како би што више нових технологија и сазнања приближили нашим произвођачима на њиви, умјесто у салама, што је много ефектније", рекао је он.

Одговарајући на питања новинара о поскупљењу брашна, Пашалић је рекао да је до тога дошло због лоше године и лошег квалитета домаће пшенице, али и недостатка радне снаге и потребе да се повећају плате запосленима у млинско-пекарској индустрији.

Он је рекао да је година била јако лоша за произвођаче пшенице, која се жела неуобичајено дуго, готово 50 дана, што није забиљежено у посљедњих 30 година.

"Они произвођачи који су уклонили жито у првих неколико дана имали су добре резултате, а касније је квалитет био јако лош и то је довело до тога да се та пшеница углавном користи као сточна храна, због чега имамо мале откупљене количине", навео је Пашалић.

Руководилац владиног Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Драган Зарић рекао је новинарима да је новост на огледним пољима у Српској да је, уз кукуруз, први пут засијан и крмни сирак, који се користи за исхрану стоке, јер су сиркови знатно отпорнији и толерантнији на недостатк падавина и на високе температуре.

Према његовим ријечима, принос кукуруза је у Семберији виши у односу на вишегодишњи просјек и достиже у просјеку девет тона, а на неким парцелама принос је и до 14 тона.

На манифестацији "Дани поља кукуруза" окупили су се представници струке и науке из регије, произвођачи и прерађивачи, који су обишли огледно поље и присуствовали почетку његове бербе, са домаћом храном и рукотворинама представило се удружење "Бели анђео" из Дворова, а органозоване су и наградне игре за посјетиоце.