latinica  ћирилица
13/09/2018 |  08:28 ⇒ 08:29 | Аутор: СРНА

Почињу Међународни књижевни сусрети у Бањалуци

У Бањалуци ће вечерас бити отворени Трећи међународни књижевни сусрети "Бањалука 2018", који ће окупити око 40 књижевника из свијета.
Бански двор, Бања Лука - Фото: РТРС
Бански двор, Бања ЛукаФото: РТРС

"Ово је значајна прилика да се представимо као озбиљна књижевна елита свјетској сцени, с обзиром на то да ће нам у госте доћи значајни писци из цијелог свијета", рекао је предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Он је навео да ће на отварању Књижевних сусрета учествовати Ана Мартинчик из Бјелорусије, Ана Чахоровска из Пољске, Анђелко Анушић из Србије, Антоан Симон из Француске, Димитрис Космопоулос из Грчке, те други писци из Бугарске, Македоније, Обале Слоноваче, Словеније, Словачке и других земаља.

Бјелошевић је напоменуо да ће у сарадњи са "Гласом Српске", у оквиру Сајма књиге у Бањалуци, бити организоване промоције књига аутора учесника ових сусрета.

"У оквиру манифестације Удружење књижевника Српске уручиће повељу Елки Њаголовој из Бугарске за изузетан допринос промоцији Удружења и стваралаштва наших писаца", рекао је Бјелошевић.

Он је навео да ће Књижевни сусрети бити затворени у недјељу, 16. септембра, у ресторану "Стара ада", гдје ће пјесници говорити стихове о води, а затим, симболично, те стихове написане на папиру и затворене у боце пустити низ Врбас.

"То ће бити наша порука мира, којом се лијепом ријечју желимо борити против ружних ријечи и увреда", рекао је Бјелошевић.

Предсједник жирија за додјелу међународне награде Књижевних сусрета Ранко Павловић рекао је да је жири ову награду додијелио писцу Џону Тејлору из Америке чије су пјесме и приче објављене на енглеском и француском језику и превођене на италијански, холандски, њемачки, грчи, пољски, украјински, кинески и на словенске језике.

"Тејлор његује кратку форму у којој исказује дубоке осјећаје, те читаоце награђује својеврсним лирским сликама у чијој дубини се крију добро прикривене рефлексије", рекао је Павловић.

Сусрети ће бити отворени у 20.00 часова у Културном центру Бански двор, а трајаће до недјеље, 16. септембра