latinica  ћирилица
12/09/2018 |  15:37 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Одржана конференција "Брендирање домаћих производа"

Министарство трговине и туризма у Етно селу "Станишићи" код Бијељине организовало је конференцију "Брендирање домаћих производа - Наше је боље". Учесници су нагласили важност промоције и куповине домаћих производа и кориштења домаћих услуга.

Прерађивачи воћа и поврћа из Семберије кажу да константно раде на стварању бренда и подизању квалитета својих производа. Иако сваке године повећавају своје количине на тржишту БиХ, стално се труде да пронађу нове путеве до потрошача.

"Мислим да је тржиште направило селекцију у претходном периоду, да је одлучило који производи могу да иду даље. На жалост, мали број нас је остао, али сви који смо остали, заслужујемо да ту будемо и озбиљне смо фирме на једном европском нивоу", рекао је власник Спектар дринк-а Ђорђе Славињак.

Домаћи произвођачи истичу да квалитетом, дизајном и новим производима желе да освоје домаће, али и инострано тржиште.

"Ми имамо своје малопродајне објекте и сарађујемо са свим маркетима у БиХ, и јако смо захвални на тој сарадњи, јер труде се да стално промовишу под паролом "Наше је боље" и наше производе", каже Андреа Лиздек из Компаније Крајина клас.

Бојана Илић, контролор у ПИ Сава Семберија, наглашава да је јако важан квалитет њихове сировине, редовно врше улазну контролу, јер ако имају добру сировину, имаће добар и готов производ. Све се ради пастеризацијом и стерилизацијом, како би сачували свој производ.

Како би домаћи производ дошао у руке потрошача, неопходна је едукација трговаца који ће промовишући домаћу производњу заштитити и потрошаче и домаћи производ од робе из увоза.

"Још једном анимирамо потрошаче, односно грађане Републике Српске, да се укључе у ову акцију да сви једном схватимо да кад купујемо домаће, ми много тог бенефита стварамо оним људима који се баве производњом домаћих производа", рекао је министар трговине и туризма Предраг Глухаковић.

Михајло Видић, потпредсједник Привредне коморе Републике Српске, каже да они настоје да промовишу и друге произвођаче да се боре за квалитет, за препознатљивост на тржишту, и да тиме освајају тржиште и буду конкурентнији у односу на све робе које се увозе из иностранства.

На конференцији у Бијељини промовисан је нови број часописа Министарства трговине и туризма "Најбоље из Српске", и нови спот за кампању "Наше је боље".