latinica  ћирилица
05/09/2018 |  13:40 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

Мектић: Регистровано 12.752 илегална мигранта, азил затражило око 1.000

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да су у БиХ до данас регистрована 12.752 илегална мигранта, од којих је намјеру за азил исказало 12.337, а захтјев за азил поднијело 1.009.
Драган Мектић (фото: youtube.com) -
Драган Мектић (фото: youtube.com)

Мектић тврди да је, захваљујући распоређивању оперативних полицијских снага на граници БиХ, смањен број улазака илегалних миграната.

Истичући да је немогуће херметички затворити границу, он је рекао да је претходних дана смањен број миграната у Унско-санском кантону и да их тренутно на том простору борави 1.500.

"Хиљаду и по људи не представља неку претјерану опасност за ремећење нормалног живота у БиХ и ових локалних заједница", рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка Оперативног штаба за питања миграција у БиХ.

Он каже да је по основу прихвата из других земаља у БиХ примљено 367 миграната, а по основу реадмисије БиХ је вратила 713 лица.

Мектић је додао да је у прихватном центру у Источном Сарајеву смјештено 77 лица, а у Делијашима 57.

Када је ријеч о капацитетима за смјештај миграната, Мектић је навео да је у току грађевинска адаптација касарне Ушивак код Хаџића и да би овај објект за петнаестак дана могао да прими прве мигранте.

Према његовим ријечима, у току су и радови на прекривању Ђачког дома у Бихаћу и постављање спољашње столарије, а за вријеме трајања радова у објекту се налазе мигранти јер нема привременог смјештаја.

У мотелу "Седра" код Цазина, прецизирао је Мектић, до јуче је смјештено 213 лица - породица са дјецом и малољетника без пратње, а након адаптације овај објекат ће моћи да прими 400 лица.

Као највећи проблем Мектић је навео смјештај миграната на простору некадашњег "Агрокомерца" у Великој Кладуши и одбијање локалних власти да дозволе да се на тој локацији, гдје треба да буде постављено контејнерско насеље, прикључи вода.

"Вода је јавно добро, могу поставити услове, испунићемо их, али није њихово дискреционо право да дају или не дају воду", истакао је министар безбједности.

Он је додао да је локалном водоводном предузећу поднесен захтјев за прикључивање воде и најавио да ће врло брзо поново посјетити Велику Кладушу како би покушао да се ријеши овај проблем.

Мектић није искључио могућност покретања судског спора да би овај проблем био ријешен.

Он је рекао да је на данашњем састанку разговарано и о спречавању трговине људима, али да је то дато у надлежност оперативним полицијским агенцијама, прије свега Агенцији за истраге и заштиту, те Граничној полицији, као и МУП-у Републике Српске, подсјећајући да од прошле сједнице састанцима Оперативног штаба присуствује и директор Управе полиције Републике Српске.

"Они ће тај проблем рјешавати кроз властити оперативни програм", додао је Мектић.