latinica  ћирилица
30/08/2018 |  18:42 ⇒ 31/08/2018 | 09:29 | Аутор: РТРС

Гранична полиција и даље глува на упозорења о мигрантском таласу

У Палама и Сокоцу, током протекле ноћи и јутрос, полиција је пронашла 47 миграната, који су у Републику Српску илегално ушли из сусједних земаља. На подручју Велике Кладуше полиција је у седам девастираних и напуштених објеката, затекла 48 миграната. Очито је да је и поред додатног ангажмана полицајаца, граница БиХ и даље порозна.

Колико - најбоље показује податак да би тренутно један полицајац требао да надгледа чак 34 километра границе.

Уз стотину младих припадника граничне полиције, ускоро обука за још толико, који ће догодине бити спремни да ступе на дужност. Но, Граничној полицији и даље недостаје 434 полицијска службеника. Упозоравали су на мигрантски талас, каже директор Зоран Галић и потврђује да није било одјека.

"Ми имамо константну бројку миграната који нам улазе у земљу, покушавамо одговорити на изазове, за сада не успјевамо", каже Галић.

Калкулације министра Мектића о броју миграната и показатељи на основу којих износи податке демантују и свакодневни призори у градовима широм БиХ, гдје јавна мјеста постају незамислива без група нерегистрованих миграната. О скривеним, попут сарајевског хотела Национал, одакле су мигранти склоњени захвањујући грађанима и медијима да и не говоримо.

"Нема основа више, мигрантска криза и не помиње се. 11.000 миграната ушло у БиХ, сад их има двије хиљаде. Њих девет хиљада је изашло, шта хоћемо ми", истиче министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ каже да има свој став по том питању.

"Он се разликује у доброј мјери. Мислим да ће изазов илегалних миграција потрајати још дуго. Није ни близу при крају. БиХ је већ постала хот спот за значајан дио миграната", наводи Крешић.

Непуних двије хиљаде граничних полицајаца има задатак да чува 1.600 километара границе БиХ. Од тога је на 83 гранична прелаза распоређено 1.500 полицијских службеника. Ангажман припадника других полицијских агенција и МУП-а Српске помогло је граничној полицији, али бх. границу није у потпуности заштитило.