latinica  ћирилица
21/08/2018 |  20:28 | Аутор: СРНА

Дрецун: Команда Кфора да разјасни шта Американци раде око Газивода

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је неопходно да команда Кфора разјасни шта амерички војници раде код Газивода, пошто и даље патролирају око те стратешки најзначајније тачке на сјеверу Косова, иако је већ одавно завршена њихова "војна вежба".
Милован Дрецун - Фото: РТС
Милован ДрецунФото: РТС

Дрецун је за "Спутњик" рекао да је ријеч о неуобичајеном понашању америчких војника, јер нема никаквих разлога, нестабилности или угрожавања безбједности објекта да би они ту били присутни.

"Овако само узнемиравају српски народ и отварају простор за разне спекулације и целу ситуацију чине запаљивом. Дакле, мора да се разјасни, од тренутка кад је наводно изведена вежба до овога, зашто су и даље присутни тамо", каже Дрецун.

Ако постоје неке процјене да може доћи до инцидената и ако су они превентивно ту да би их спријечили, онда би, истиче Дрецун, требало да упознају јавност ко је тај ко би могао да угрози безбједност, јер српски народ то сигурно није.

"Овако, не само да узнемиравају и застрашују запослене, већ и целокупан српски народ на Косову и Метохији. Дакле, мора да се прекине са таквим понашањем или да се бар пружи уверљиво образложење зашто је неопходно да амерички војници обилазе Газиводе", рекао је Дрецун.

Народни посланик и пензионисани генерал војске СР Југославије Божидар Делић сматра да је свакодневна "шетња" америчких војника око Газивода врста притиска на Србе и додаје да они знају какво је мишљење грађана Србије који се противе било каквој подјели Косова и Метохије.

"На крају крајева, у УН се знају наше границе и Албанци никад не могу да добију столицу у УН док су Русија и Кина у Савету безбедности и док смо ми чврсти у свом ставу. Косово може бити само недефинисана терористичка држава, а Американци су нас и бомбардовали да би направили такву државу", истиче Делић.

Делић каже да се они труде да заплаше српски народ и да утичу на власт у Београду да направи корак ка признању и ка потпису нечега што би било погубно за Србију.

"Ми не можемо ништа да урадимо поводом те њихове `шетње`. Они могу тамо да шетају и буду присутни, али ми не треба на то да обраћамо пажњу. Само морамо имати свој чврсти став - нема никакве поделе, нема никаквог потписа и настављамо даље уз захтеве међународној заједници да је одговорна за безбедност српског становништва на Косову и Метохији", наглашава Делић.

Наводећи да су они ту окупатори и да могу да се шетају гдје год хоће, Дрецун је оцијенио да Срби на то не треба да обраћају никакву посебну пажњу.

"Пратимо шта раде, али све је то с циљем да нас присиле да нешто потпишемо, а после тога би дошао крај", каже бивши генерал који је ратовао против НАТО-а 1999. године на Косову и Метохији.

Срђан Вуловић, директор Јавног предузећа "Ибар" које управља Газиводама, рекао је да амерички војници свакодневно обилазе постројења и објекте овог српског предузећа на сјеверу Косова и Метохије, али у цивилним аутомобилима, умјесто у џиповима, готово три недјеље по завршетку "војне вежбе" око језера Газиводе.