latinica  ћирилица
21/08/2018 |  18:06 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

У ЖРС ускоро нови колективни уговор; нема повећања плата, поручили из менаџмента

Осим оног, које је прописала Влада, радници Жељезница на додатно повећање плата не могу рачунати. Ово је порука синдикатима, након састанка са ресорним министром и управом предузећа. Уз питање плата, разговарано је и о Колективном уговору и реструктуирању.

Први захтјев на састанку остао је без позитивног одговора. Радници Жељезница на додатно повећање плата не могу рачунати. Захтјев синдиката за усклађивањем накнаде за раднике на ниво од прије десет година, није уважен.

Драган Савановић, генерални директор Жељезница Републике Српске, кратко је изјавио да "још нису у равнотежи".

Трећина радника Жељезница, упозоравају из синдиката, тако ће остати са платом нижом од најниже договорене. Истовремено, кажу, поједине уговорене плате јавна су тајна, а и оне једног дијела руководства нереално су високе. Зато кажу, траже да се плата радника врати на претходни ниво, тачније да у односу на садашњу буде повећана за 100 марака.

"Радници су изгубили 50 марака топлог оброка мјесечно, на минулом раду је смањено за 20 до 30 марака, такође на регресу. Послодавац сада на рачуну за плате има три милиона марака бруто, док је прије имао пет милиона. Са кредитом се ослобађају средства од 720.000 КМ која су ишла Пореској управи, а сада послодавац неће ни то имати ", изјавио је предсједник Синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић.

Иако је ситуација сада, кажу у Управи, боља, на питање колики је тренутни акумулирани дуг Жељезница, новинари су остали без одговора, а радници су добили објашњење за негативан одговор.

"Тренутно нисмо још дошли у ситуацију да повећамо приход, али то очекујемо након смањења трошкова", рекао је Савановић.

Евентуалним повећањем плата бавио се и ресорни министар Неђо Трнинић и поручио да је убудуће то питање за Управу.

Уз плате, важна тема био је и колективни уговор. За осам дана то питање требало би, каже министар, да се покрене са мртве тачке и заврши до 15. септембра. Жељезничари су упозорили и да би поједини дијелови предузећа у процесу реструктурирања могли бити изгубљени, али министар каже да процес иде према плану, али спорије од зацртане динамике. Највећа бољка Жељезница - број радника, од 2011. је, тврди, смањен за 1.100.

"Од почетка реструктуирања, гдје смо пресјек правили негдје око 1. марта, број радника смањен је мање од 500 и то је заправо оно што смо и предвидјели процесом реструктуирања. Фали још неких 30 до 40 радника да извршимо обавезу коју смо преузели од Свјетске банке, а то је да буде 500 радника у првој години реструктуирања", нагласио је Трнинић.

Ситуација би требало да буде повољнија када од септембра средства Свјетске банке, намијењена процесу реструктуирања, коначно постану оперативна. Из тог износа требало би да буду измирена ранија дуговања радницима као и позајмице Владе.