latinica  ћирилица
21/08/2018 |  17:40 ⇒ 22/08/2018 | 11:12 | Аутор: РТРС

Мектић о мигрантској кризи све више постаје контрадикторан

Одлука да мигранти буду смјештени у Босанском Петровцу није донесена. Ово је на конференцији за новинаре изјавио министар безбједности БиХ Драган Мектић. Мектић се поново обрушио на РТРС да шири лажи и дезинформације, очигледно заборављајући да приликом сваког јавног „наступа“ о мигрантској кризи све више постаје контрадикторан сам себи.

Нису јасни Драгану Мектићу прилози РТРС-а о селима Медено Поље и Липа из Босанског Петровца гдје је, према његовом првобитном плану, требало да буду смјештени мигранти. Овако данас говори:

"Сјећате ли се колико је извјештаја објављено да се мигранти смјештају у повратничка насеља, да се тјерају Срби поново из Федерације, да ово, оно... И гдје је тај прихватни центар у Федерацији? Нема га", каже Мектић.

Нема прихватног центра у Босанском Петровцу управо због притиска јавности, али и локалне заједнице на Мектићеве приједлоге. Прије нешто више од мјесец дана за Драгана Мектића је повратничко, српско село Медено Поље било идеална локација и готова ствар за смјештај миграната.

"Једно вријеме ће комплекс Агрокомерца код Велике Кладуше служити за прихват миграната, али више као неко прелазно рјешење док се не отвори прихватни центар који ће се налазити у Меденом Пољу", изјавио је Мектић 23. јула у Босанском Петровцу.

Док је Мектић био одлучан да мигранте насели у Медено Поље, уз начелника Босанског Петровца Златка Хуљића, који је рекао НЕ, стали су једногласно грађани свих националности. Срби повратници су страховали да ће поново бити принуђени да напусте своје куће уколико дођу мигранти.

Мектић истиче да је од почетка године до данас, у БиХ ушло 11.000 избјеглица. Први човјек бх. безбједности и даље тврди да на подручју Унско–санског кантона борави око 2.000 миграната, иако га демантују подаци локалних власти, према којима се само на територији града Бихаћа налази близу 4.000.