latinica  ћирилица
21/08/2018 |  11:53 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Синдикалци ЖРС траже веће плате; Министарство и управа- Нема услова за повећање

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић разговарао је данас у Бањалуци са члановима управе предузећа Жељезнице Републике Српске и представницима синдикалних организација радника овог предузећа.

Први захтјев синдкалаца било је повећање плата, односно њихово враћање на ниво из 2008. године, што није уважено.

На састанку је било ријечи и о просецу реструктурисања, судским пресудама, али и систематизацији у Жељезницама.

Према ријечима представника синдиката, трећина радника у Жељезницама прима нижу плату од уговорене најниже и изражавају бојазан да би поједини дијелови предузећа у процесу реструктурисања могли бити изгубљени.

Предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић рекао је да радници траже враћање примања на ниво од прије 10 година.

Услова за тренутно повећање, осим онога које је прописано мјерама Владе нема, одговорено је из Министарства и управе, и наглашено да се реструктурисање одвија према плану.

- Од 2011. године број радника у Жељезницама смањен је за 1.100, а од почетка реструктурисања 1. марта за 500, што је и предвиђено овим процесом - рекао је Трнинић.

Директор Жељезнице Драган Савановић рекао је да ће након завршетка дијела реструктурисања који се односи на измирење обавеза према радницима, те дуговања за порезе и доприносе, бити могуће дио средстава усмјерити на повећање примања радника.