latinica  ћирилица
21/08/2018 |  10:48 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Приједор- Три равноправне награде за бијенале радова на папиру

Жири Међународног бијенала радова на папиру Приједор 2018 додијелиће три равноправне награде ауторима Весни Добричић из Србије, Ахмету Синасију Ислеру из Турске и Клеу Вилкинсону из Аустралије.
Музеј Козаре Приједор - Фото: архив
Музеј Козаре ПриједорФото: архив

Жири се ове године опредијелио да, осим ове три равноправне награде од по 500 евра, додијели посебна признања ауторима Катарини Зрнић и Наталији Киш из Србије, те Бети Брицељ из Словеније, рекао је директор Музеја Козаре Зоран Радоњић.

- На конкурс за Други међународни бијенале радова на папиру пријавила су се 163 аутора из 23 државе, са свих контитената осим Африке, а од 296 радова, жири је одлучио да на изложби буде представљено 115 аутора са 191 радом - нагласио је Радоњић и додао да је ово једино међународно бијенале у Републици Српској и јединствено у БиХ.

Он је изразио задовољство због великог интересовања ликовних умјетника из цијелог свијета, као и због тога што ће умјетничка збирка Музеја сада бити богатија за 124 нова рада.

Награде ће бити уручене сутра на изложби која ће од 20.00 часова бити отворена у Музеју Козаре, а дио радова биће изложен и у Галерији "Сретен Стојановић".

Радоњић је подсјетио да су право учешћа на Међународном бијеналу радова на папиру имали ликовни ствараоци којима је дата потпуна слобода избора теме и технике, те да су на конкурс могли да пријаве највише два рада, и то искључиво у истој изложбеној категорији - сликарство, цртеж и графика, фотографија, примијењена умјетност и интермедија.

Радове је оцјењивао међународни жири у саставу Мајкл Никсон из Велике Британије, Љиљана Суботић из Србије и Миливоје Унковић из БиХ.