latinica  ћирилица
21/08/2018 |  07:45 ⇒ 13:23 | Аутор: sputniknews.com

Спутњик: Опасно играње са полицијом, неко провоцира сукоб

Министар безбједности БиХ Драган Мектић најавио је могућност доласка полицајаца из Федерације БиХ на границе због помоћи Граничној полицији у борби са мигрантском кризом. Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач каже да то није могуће без дозволе Владе Републике Српске а предсједник Милорад Додик поручује: "Биће спријечени!".
Мигранти у Семберији - Фото: РТРС
Мигранти у СемберијиФото: РТРС

Предсједник Српске изјавио је да припадници полиције Федерације БиХ неће бити распоређени у Републици Српској која има територијални интегритет, полицијске снаге, Устав, законе и Споразум о сарадњи полицијских агенција.

- Сваки покушај да и један припадник полиције ФБиХ уђе у Републику Српску, без сагласности Владе и Полиције Републике Српске, биће спречен силом и то нико не треба да покушава - поручио је Додик.

Цијела прича је, према мишљењу политиколога Александра Павића, под број један провокација Драгана Мектћа, али је истовремено и пипање пулса да се види како ће Република Српска и њене институције да реагују.

- Мектић је, практично, откако је постао министар, више у служби Сарајева, односно потпуно у служби централних власти и западних амбасада које желе да укину Републику Српску, него што је у служби Републике Српске. Он је још 2015. године, кад је био велики мигрантски талас, призивао могћност да се преусмјери до 100.000 миграната да пређу преко Босне и Херцеговине - подсјећа Павић за Спутњик.

Дакле, ово није од јуче, па се, тумачи Павић, не може третирати као изјава из незнања нити као нека спонтана изјава која је одраз панике или несналажења.

И аналитичар Анђелко Козомара напомиње за Спутњик да су сви који познају Драгана Мектића свјесни да он то није могао сам да смисли, већ да су то познати и препознатљиви страни ментори савјетовали.

- Федерација има више границе коју сад покрива њена полиција, него што има Република Српска, али је циљ да у првој фази испровоцирају Републику Српску и њену полицију, да се прикажу неспособним да обезбјеђују границу на Сави, гдје је планирано да дођу федерални полицајци - указује Козомара.

И Младен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, додаје Козомара, јасно је рекао да би било грубо кршење Устава БиХ уколико би федерални полицајци дошли да обезбјеђују границу на подручју Републике Српске.

- Дакле, свима је јасно да је то веома опасна провокација која може да изазове инциденте са несагледивим посљедицама. Полиција Републике Српске, уколико држи до свог угледа и дигнитета, ако испуњава све уставне обавезе, не смије да дозволи било којој полицијској агенцији, па ни федералној полицији, да уђе на територију Републике Српске у униформи и са оружјем - наглашава Козомара.

То би значило отворен сукоб двије полиције који нико од полицајаца и не жели, упозорава Козомара.

- Међутим, њихови шефови очигледно имају намјеру да пред изборе направе у БиХ неки крупнији, већи инцидент који би довео у питање легалност избора, вољу народа и дерогирао оно што је остало као најснажније обиљежје државе у Републици Српској, а то је њена полиција - подвлачи Козомара.

То је несумњиво монструозан план страних ментора који управљају Босном и Херцеговином, истиче он.

- Мектић већ неко време даје изјаве које иду на штету Републике Српске, од неког измишљања паравојних формација које дјелују на територији Републике Српске и руске умијешаности у све то. Тако да је његово становиште врло јасно. Но, ово је врло опасна понуда, јер је то у суштини покушај обесмишљавања полиције Српске - истиче Александар Павић.

Полицију Републике Српске су Сарајево и стране амбасаде хтјеле да укину, као што су укинули и Војску Републике Српске, подсјећа он, па је била велика борба да се сачува МУП Републике Српске.

- Ово је под број један био покушај да се покаже да МУП Српске није способан да се сам носи са кризом, али и, под број два, да се направи преседан на основу којег би послије федерална полиција БиХ могла да се полако и сигурно инфилтрира у послове који су у ингеренцији МУП-а Републике Српске - сугерише Павић.

Адекватно су реаговале институције Српске, и предсједник, и премијерка, и министар полиције, као и удружења ветерана, која су, како свједочи Павић, рекла да ће сама да се ставе на располагање уколико треба и да не долази у обзир да се јединице из Федерације упуте на територију Републике Српске.

- Ако се Мектић буде оглушио о упозорења и одбијање из Републике Српске, то ће значити само једно- да он свјесно хоће да изазове провокацију и могућу реакцију и Еуфора и централних институција у Сарајеву. Дакле, да направи инцидент на основу којег би могла да буде оптужена Република Српска или да се не дај Боже буде деси прави оружани инцидент - посебно напомиње Павић.

С друге стране, Козомара тврди да је убијеђен да ће у Федерацији превладати разум и да неће покушати да полицију федералног МУП-а инсталирају на територију Републике Српске.

- Готово сам сигуран да ће многи бошњачки и хрватски лидери у Федерацији БиХ тај приједлог Мектића потпуно занемарити и да ће полиција Републике Српске обезбјеђивати своје територије - јасан је Козомара.

Институције Републике Српске ће сигурно направити потез да заштите и интегритет МУП-а и интегритет Републике Српске, сматра Александар Павић, и сигурно ће пронаћи начин како то да ураде уз минималну штету по интересе Српске.

- Зато и кажем да уколико Мектић то буде урадио или то буде дозволио то ће бити знак да он жели да се настави провокација на територији Републике Српске и да жели заоштравање ситуације можда све и у служби избора или њиховог поништавања. Јер, како сад стоје ствари, Додикова странка има велике изгледе да буде побједник на овим изборима - додаје Павић.