latinica  ћирилица
20/08/2018 |  22:10 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Отворен 53. "Кочићев збор"

Полагањем вијенаца на споменик Петру Кочићу и културно-умјетничким програмом, у Бањалуци је отворен 53. "Кочићев збор".

Полагањем вијенаца на споменик Петру Кочићу и културно-умјетничким програмом, у Бањалуци је отворен 53. "Кочићев збор". Манифестацију, која ће трајати до 26. августа, обиљежиће низ културних садржаја у Бањалуци и Београду, гдје је Кочић провео дио свог радног вијека. Организатор је, већ другу годину, град Бањалука.

Богат културно-умјетнички програм у част и сјећање на чувеног народног трибуна и једног од најзначајнијих писаца српске књижевности – Петра Кочића. Овогодишња манифестација биће обогаћена још разноврснијим садржајима. 

"Ове године додатно обележавамо и 150 година од прве српске читаонице у Бањалуци. То је један од детаља овогодишњег збора и у идућу суботу открићемо спомен-плочу", рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Седмодневне културне активности, Кочићу у част, одржаваће се на неколико локација у Бањалуци.

"Змијање није запостављено и поред борбе бикова, одржаће се бициклистичка трка, Кочићевим стазама, да покажемо Европи шта је то Змијање, где је то Кочић био. Да га позиционирамо као туристичку дестинацију", изјавила је начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић.

У оквиру звaничног дијела програма, отворена је и изложба "Стриповјетке", урађене по мотивима Кочићевих кратких прича.

"Ове стриповјете штампане су у двојезичном издању, на српском и руском, у оквиру којих ће публика имати прилику да прочита пет приповједака. А поставку чине двије", истакла јед иректор НУБ Републикр Српске Љиљана Петровић Зечић.

Манифестација "Кочићев збор" трајаће до 26. августа, за када је у Стричићима, Кочићевом родном мјесту, планиран богат културно-умјетнички програм, надметање у народним вјештинама и спортовима и додјела књижевних награда и признања.