latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:54 | Аутор: СРНА

Министарство за људска права и избјеглице -проблематични рачуни за телефоне и кориштење службених возила

Канцеларија за ревизију институција БиХ утврдила је слабости у Министарству за људска права и избјеглице када је ријеч о издацима у прошлој години за телефонске и поштанске услуге, те службена возила.

Ревизијом је установљено да су остварени издаци за телефонске и поштанске услуге закључно са 31. децембром прошле године износили 64.907 КМ, од чега 32.994 КМ за фиксне и 21.226 КМ за мобилне телефоне.

Кориштење фиксних и мобилних телефона дефинисано је интерним правилницима, али су увидом у поједине рачуне фиксних телефона примијећена стална прекорачења издатака за кориштење фиксних телефона у појединим секторима у саставу Министарства, за која корисницима нису умањиване плате.

Канцеларија за ревизију институција БиХ издала је препоруку Министарству за људска права и избјеглице да се треба придржавати одредби дефинисаних интерним актом приликом контроле и обрачуна фиксних и мобилних телефона.

Анализом појединих издатака за мобилне телефоне уочено је да је претежно сва прекорачења одобрених лимита приликом путовања у иностранство одлуком одобрила министар за људска права и избјеглице Семиха Боровац.

Код појединих корисника су уочене и допуне ултра кредита за које нису вршене обуставе на платама корисника.

Ревизори сматрају да иако је интерним правилником, у изузетним случајевима, омогућено одобравање прекорачења трошкова мобилних телефона корисницима, убудуће треба више анализирати оправданост тога у сврху намјенске потрошње буџетских средстава.

У току године извршена је набавка два мобилна телефона из донаторских средстава - за руководиоца Агенције за равноправност полова БиХ и за координатора пројекта ангажованог по уговору о дјелу - у вриједности од 2.600 КМ.

Министарство за људска права и избјеглице у прошлој години располагало је са девет службених возила за редовне активности, умјесто седам колико је прописано правилником Савјета министара, те девет специјализованих возила.

Ревизија је издала препоуруку да Министарство усклади број службених возила са Правилником Савјета министара о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ.

Анализом појединих налога за возила, примијећено је евидентирање "локо" вожње за више од 100 километара дневно.

На одређеним налозима службених возила ревизори су констатовали уписивање нереалне удаљености између градова у БиХ, а које су, према стварним показатељима, доста мање, због чега су, с циљем транспарентног управљања одобреним средствима препоручили да се на путним налозима службених возила правовремено обезбиједе јасне и прецизне евиденције.