latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:34 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Влада Јапана донирала опрему за осам здравствених установа у БиХ

Влада Јапана, у оквиру Гранта непројектне помоћи, донирала је опрему за осам здравствених установа у Босни и Херцеговини.

Медицинску опрему из области хирургије, гинекологије, акушерства и педијатрије добиле су и болнице у Приједору, Зворнику, и Брчком. Из ових установа истичу да ће им донација увелико олакшати рад и унаприједити квалитет услуга.

Влада Јапана преко десет година помаже рад брчанског здравственог центра. Још 2006. године донирано им је санитетско возило, а у наредним годинама у ову установу стигао је савремени гастроскоп, аспиратор, ЦТГ апарат, топли сто за новорођенчад и хируршки сто. И најновија донација вриједна 24 и по хиљаде марака, биће од велике користи.

"Добићемо пет аспиратора. У свакој операционој сали треба аспиратор. Ми доле имамо пет операционих сала, и ево ово ће таман бити прилика да се занове аспиратори", рекао је директор ЈЗУ Здравствени центар Брчко Душан Стокић.

Опрема вриједна око стотину хиљада марака наредне седмице стиже у болницу у Зворнику. Ријеч је о сету хируршких инструмената за царски рез и општу хирургију, аспиратори за гинекологију и хирургију, те инфузионе пумпе с резервним дијеловима. 

"Ова опрема која долази има велику вриједност за нашу болницу, у многоме ће олакшати рад нашим запосленим љекарима, а пацијентима ће омогућити удобнији боравак у нашој болници", изјавио је в.д. директор ЈЗУ Болница Зворник Иван Поповић.

Обнављање инструментаријума за гинекологију и абдоминалну хирургију увелико ће олакшати пружање здравствене његе пацијентима, и у приједорској болници "Др Младен Стојановић". Влада Јапана овој установи је претходно, током 2014. и 2015. године, донирала опрему вриједну 330 хиљада марака, која је одмах стављена у употребу.

"Она нам је практично омогућила да значајно унаприједимо рад у гастроентерологији. Знате, ми имамо два гастроентеоролога који су не само новина у нашој здравственој установи, већ ће омогућити и сигурност пацијената", изјавио је директор ЈЗУ болница "Др Младен Стојановић" Мирко Совић.

Улагањима у здравствени систем Републике Српске овдје није крај. Приједорска болница ускоро ће добити и нову ангио салу, а средства за њено опремање у износу од 1,3 милиона марака биће обезбијеђена из клириншког дуга, које је Влада Српске преусмјерила за ове намјене. У плану руководства ове установе за ову годину јесте и набавка апарата за магнетну резонанцу.