latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:17 | Аутор: СРНА

Ђурић: Инсистирамо на истини и правди

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је данас, поводом двије деценије од отмица новинара Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића у околини Ораховца, да ће Београд наставити да инсистира на проналажењу одговорних за тај злочин.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

"Отворене ране нечињења и неправде вребају из прошлости и велика су препрека трајном миру и успостављању међунационалног поверења на Косову и Метохији, и зато смо сви заједно дужни да из године у годину, без одустајања и једнако гласно, наставимо да инсистирамо на истини и правди", навео је Ђурић.

Он је напоменуо и да чињеница "да /албански/ екстремисти сваке године ломе спомен-плочу коју колеге новинари постављају на мјесту њихове отмице свједочи да идеологија зла и даље живи на Косову и Метохији".

Ђурић је у саопштењу навео да то говори "и да је тамошње друштво далеко од стварања културе поштовања за невине жртве".

"Апелујемо да правосуђе привремених институција самоуправе у Приштини и међународне организације на Косову и Метохији не затварају очи пред срамним страницама историје и да у име човечности и будућности овај и многе друге нерасветљене случајеве отмица и убистава грађана престану да занемарују и заташкавају", навео је Ђурић.

Славуја и Перенића 21. августа 1998. године отели су албански експтремисти док се били на новинарском задатку у околини Ораховца и о њима се ништа не зна.