latinica  ћирилица
20/08/2018 |  17:57 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Српска има јак и организован МУП, не треба јој Федерална полиција

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац нагласио је да Република Српска има изузетно организовано и јако Министарство унутрашњих послова /МУП/ које може да одговори мигрантској кризи и потпуно је неприхватљиво да полиција Федерације БиХ буде распоређена на територији Српске.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Он је навео да је МУП Српске врло организован са високим степеном квалитета, те да је та институција стуб одбране Српске у смислу заштите свих грађана и њених права што су, како је истакао, безброј пута и доказали.

Кошарац је изразио жаљење што веома често Савез за промјене користи институције БиХ да би се обрачунавао са Републиком Српском како на политичком тако и на финасијском, односно економском плану.

"Савјет министара БиХ глуми владу БиХ. Он не може бити влада и узалуд су њихови покушаји да буду надређени нижим нивоима власти. Република Српска и њене институције се питају за све у БиХ и без сагласности Владе Српске нема ништа у БиХ", нагласио је Кошарац у изјави за Херцег телевизију коментаришући изјаву министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да "још не зна да ли ће полицајци из ФБиХ бити распоређени на најугроженије дијелове границе на територији Српске".

Он је упозорио да је циљ једне у низу таквих Мектићевих одлука да се, прије свега, изазове хаос у Републици Српској.

"Потпуно је неприхватљиво да припадници Федералне управе полиције уђу на територију Републике Српске и да он буде тај који треба да штити границе Српске. Република Српска има свој МУП и своју полицију који у складу са свим прописима свој посао раде с циљем да заштите грађане Српске без обзира да ли је ријеч о Србима, Хрватима или Бошњацима", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да без сагласности Владе Српске не може бити прихваћено да било која полицијска агенција са нивоа БиХ буде ангажована у Републици Српској.

"Предсједник Републике Српске Милорад Додик је прије годину дана указао на проблем мигрантске кризе у БиХ и од надлежних институција - Министарства безбједности, Службе за послове са странцима и Граничне полиције, тражио да се види на који начин се можемо заједно супротставити изазову који се зове мигрантска криза и да се понуде рјешење", рекао је Кошарац.

Он је подсјетио на Мектићеве раније изјаве и лоше процјене да од те кризе нема ништа, а како је вријеме одмицали грађани БиХ су постали свједоци да мигранти улазе у БиХ и да БиХ има проблем новог безбједносног изазова јер је ријеч, прије свега, о људима из исламских држава.

"Ако знамо да одређене групе и појединци врше обуку младих Бошњака, ако се гађа бојевом муницијом, ако имамо изражен политички став да се намјенска индустрија Федерације развија, онда је посебно разуман став предсједника Српске и њених институција да тражимо адекватан одговор. Оно што ми препознајемо јесте да је неко дао сигнал да мигранти могу да уђу у БиХ. То су они који желе да мајоризују Србе и Хрвате у БиХ и то је 'дил' бошњачке политичке елите која је очигледно у одређеној врсти контаката са међународним организацијама дала сигнал да је то могуће урадити у БиХ", навео је Кошарац.

Ако се томе дода и подизање мигрантских центар у српским повратничким селима или у њиховој близини, то потврђује, каже Кошарац, да на мигрантску кризу велики утицај имају бошњачке политичке елите и они који у посљедње четири године нису смјели да се супротставе таквим напорима бошњачке политичке елите а то је Савез за промјене, прије свега Драган Мектић, Мирко Шаровић и Игор Црнадак који сједе у Савјету министара.

"Они покушавају на сваки могући начин да дислоцирају Сарајево. Желе да раде дисперзивно по Федерацији, а увијек надомак Реп