latinica  ћирилица
20/08/2018 |  15:35 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

Бијељина - проблеми са одлагањем отпада животињског поријекла

Изградњом регионалне еколошке депоније, стара бијељинска депонија послужила је за одлагање отпада животињског поријекла, јер се у нове санитарне депоније, овај отпад није могао одлагати. Међутим, и Еко-деп је затворио стару депонију за овај отпад.

У међувремену није отворена ниједна депонија која би се бавила одлагањем клаоничког отпада и угинулих животиња, нити постоји сточно гробље које би, по важећим прописима, требало да имају све локалне заједнице. 

Отпад животињског поријекла спада у категорију опасног отпада, што је био један од разлога да бијељински Еко-деп затвори одлагалиште за ову врсту отпада прије више од годину дана. Годишње је на овој депонији одлагано између 300 и 400 тона отпада, углавном клаоничког, али и угинулих животиња, па су и капацитети старе депоније потрошени. Најгоре је, тврде у управи, то што је тај отпад непрописно транспортован.

"Отпад задржавали у својим клаоница и по неколико дана и таквог га транспортовали у неадекватним возилима", рекао је директор Еко-депа Бијељина Драгиша Марјановић.

Да се о овом отпаду локална заједница не бави организовано, потврђено је и у предузећу Комуналац.

"Од 2017. године не одвозимо. Возимо клаонички отпад. Губици због тога око 50.000 марака", изјавио је директор АД "Комуналац" Бијељина Миленко Вићановић.

Произвођачи овог отпада су клаонице, веће месаре, рибарнице. Највећи међу њима је ЗП- комерц који је, за сада први у регији, изградио савремену спалионицу, али само за сопствене потребе. Шта раде остали? 

"Свака клаоница мора да има своју сточну јаму. То је проблем у читавој Републици Српској", истакао је начелник одјељења за инспекцијске послове града Бијељина Бобан Јовичевић.

У градској инспекцији тврде и да су ветеринарски инспектори утврдили да се овај отпад у Бијељини одлаже на прописан начин, јер у поступку надгледања, није изречена ниједна прекршајна мјера. За одлагање угинулих животиња, која су уз клаонички, друга врста отпада анималног поријекла, уредно се брине Хигијеничарска служба Града Бијељина. 
Тако, из перспективе надлежних, Бијељина, за разлику од свих других локалних заједница у окружењу, нема проблем са анималним отпадом, јер се њиме, у суштини и не бави.