latinica  ћирилица
20/08/2018 |  15:28 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Политичка одлука Клуба Бошњака

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је Срни да је одлука Клуба Бошњака у Вијећу народа да уложи вето на закључке Народне скупштине Републике Српске у вези са извјештајем Комисије за Сребреницу, као и већина њихових одлука, нажалост, политичка.

"Не знам кога и на који начин може да увриједи жеља за истином и жеља да све жртве у сребреничкој регији добију заслужену правду. У овом случају ни на који начин није угрожен витални национални интерес, јер истина може само да донесе добро свима, а никако да увриједи или повриједи било кога", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да је Клуб Бошњака изнио потпуно непримјерене оцјене, с обзиром на то да нико у Републици Српској није имао намјеру да на било који начин негира или умањује жртве и страдање бошњачког народа у сребреничкој регији, али да је евидентно постојала потреба да се утврди истина о страдању српског народа у тој регији од 1992. до 1995. године.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске данас је покренуо процедуру заштите виталног националног интереса на закључке Народне скупштине Српске о информацији о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године.

У закључцима, које је Народна скупштина усвојила 14. августа, одбачен је извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године и затражено да га Влада стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Влада Републике Српске је на посебној сједници ставила ван снаге извјештај Комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године.