latinica  ћирилица
20/08/2018 |  12:37 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Не рјешавати питање Космета на брзину

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је да се питање Косова и Метохије не смије рјешавати на брзину и да Србија не смије одустати од борбе за очување тог дијела своје територије.
Патријарх Иринеј - Фото: СРНА
Патријарх ИринејФото: СРНА

Патријарх Иринеј је напоменуо да Косово и Метохија са српским народом и његовим светињама не смије бити препуштено на милост и немилост онима који су до јуче све рушили и затирали.

Његова светост наглашава да су Косово и Метохија света српска земља, да српски народ на Космету живи хиљаду година и на тој земљи је подизао светиње, и не смије никада дозволити да она буде некоме предата, пренио је Спутњик.

- Данас моћници овога свијета желе да нам је отму, узму, као што су је окупирали. Не можемо никада дозволити да Косово и Метохија буде нечија друга земља, а поготово народа који је вијековима уништавао наше светиње на Космету. И они данас треба да буду њихови чувари? Наш народ то каже лијепо: "То је исто као поставити козу да чува купус" - рекао је патријарх Иринеј у бесједи на Светој архијерејској литургији у Цркви Преображења Господњег на Видиковцу.

Патријарх српски напомиње да се оно што се силом узме на неки начин и врати, а доказ за то је и јеврејски народ који се вратио у Јерусалим након 2000 година чекања.

- Има много мудрих људи који говоре да још трају велика превирања у свијету и да то питање не смијемо тако брзо да ријешимо, већ да се боримо да га сачувамо, а ако га, не дај Боже изгубимо, да се боримо да га вратимо. Космет је натопљен крвљу хришћанских мученика и сузама хришћанских подвижника и зато се морамо Господу помолити да нам не отргну ту свету земљу - поручио је патријарх српски Иринеј.