latinica  ћирилица
19/08/2018 |  17:39 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Преображење обиљежено у опустошеној Јабуци код Фоче

Преображење су обиљежили и Срби у Федерацији. То је у Јабуци код Фоче и храмовна слава, и народни сабор. Служен је помен за браниоце и 43 невино страдала цивила, које су свирепо 23. јула 1992. убили припадници тзв. Армије БиХ.

Ово је било 26. болно подсјећање на страдање, у којем је са земљом сравњено 18 села јабучке мјесне заједнице, највеће у пријератној општини Фоча. На спомен-обиљежју стоје имена невиних жртава дјеце, старих и непокретних који су убијени свирепо убијени и масакрирани на кућном прагу.

Потомци жртава положили су вијенце и прислужили свијеће уз подсјећање да за злочин нико није одговарао.

"Туга је када поммислимо да за такав злочин нико није одговарао. Свуда се понеко нашао одговоран, а овдје, иако се зна ко је командовао, нико. Ти појединци си данас живе ту", прича Гордан Мастило, свједок страдања у Јабуци.

Злочинци су и храм свравнили са земљом који је обновљен прије тринаест година. Јабучани разасути свуда по свијету, протјерани након потписивања Дејтонског споразума када су им имања припала Федерацији, на Преображење саборују у опустошеном родном крају. Храмовној слави кумовало је четворо унучади Милутина Ковача.

У храмовној порти задушну чесму обновили су Фочаци Вељко Марић, Дејан Павловић и Миомир Бојат. Посађено је и двадесет шесто дрво, да свједочи о страдању невиних жртава.