latinica  ћирилица
19/08/2018 |  15:29 | Аутор: СРНА

Дачић-Чавушоглу: Београд никада неће бити дио коалиције против Анкаре

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас у Анталији да Србија никада неће бити дио никакве коалиције оних који желе да раде против Турске, укључујући и неке од организација које се налазе у земљама у региону.
Дачић у Анталији (Фото: Танјуг/Министарство спољних послова Србије) -
Дачић у Анталији (Фото: Танјуг/Министарство спољних послова Србије)

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом, одржаној након отварања Конзулата Србије у том граду, рекао да Србија никада неће пружати уточиште некоме ко би се борио "против турских интереса, турске државе и турских пријатеља", пренијела је ТВ Н1.

Он је подсјетио да су двије земље укинуле визе, те оцијенио да је то један од највиших степена пријатељства између земаља.

"Увели смо режим слободне трговине, тако да ми настављамо даље нашу сарадњу", додао је Дачић, наводећи да се настоји да сарадња обухвати све области, од политике, економије, културе, образовања, спорта.

Дачић је подсјетио да у Турској постоји велики број грађана који имају поријекло из Србије, али и да у Србији постоји и један број Турака, али и муслиманског становништва, било да се они зову Бошњаци или муслимани, које има посебне симпатије према Турској.

"Ми све то морамо и треба да користимо да буде у функцији заједничког живота и заједничких интереса Србије и Турске", сматра Дачић.

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да су везе са Србијом одличне, да су билатерални односи савршени и да је величанствен ниво на који су за кратко вријеме дошли односи двије земље.

Чавушоглу је указао на то како се пријатељством лидера двије земље и радом влада долази до константног напретка у економским односима и да је обим билатералне трговине досегао готово милијарду долара, а циљ је три милијарде долара у првој етапи.

Он је рекао да бројни турски предузетници све више улажу у Србију, као и на број туриста из Турске, који посјећују Србију, БиХ и Црну Гору.

Чавушоглу је подсјетио и на постигнути договор када је ријеч о пројекту изградње аутопута Београд - Сарајево уз подршку Турске.

Турски министар је српском колеги поклонио дрес "Бешикташа", против којег ће "Партизан" играти 23. августа.