latinica  ћирилица
19/08/2018 |  11:52 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Потребна помоћ за малу Хелену Секулић

Удружење грађана за помоћ лицима са посебним потребама општине Шамац покренуло је хуманитарну акцију за помоћ четворогодишњој Хелени Секулић, која има урођени деформитет ноге и стопала. За операцију у Њемачкој и медицинско помагало, потребно је обезбиједити 13 хиљада евра.

Иза осмјеха малене Хелене крију се свакодневни болови у кичми и куковима, јер је десна нога краћа 7 центиметара од лијеве, нема лисну кост и два прста стопала. Хелена је већ имала двије операције, у Бањалуци и Београду, а потпуно изљечење могуће је након неколико хириршких интервенција у специјализованој клиници у Розенхајму у Њемачкој.

Хеленина мајка Јована каже да им је у јуну на контроли предложено да се у септембру или октобру, у зависности од тога кад се средства уплате, изврши прва операција кољена. Наводи да би то било уграђивање специјалих плочица које би Хелени њој поправиле статику тијела од коњена наниже. Потом би се узео отисак за ортозу, ортопедско помагало, које би учврстило кољено.

За прву операцију и израду протезе потребно је обезбиједити 13 хиљада евра. Будући да су Хеленини родитељи незапослени, помоћ у прикупљању новца организовало је Удружење грађана за помоћ лицима са посебним потребама, покренувши хуманитарну акцију "Свим срцем за Хеленин ход".

Станислав Миловановић, предсејдник Удружења грађана за помоћ лицима са посебним потребама Шамац, каже да ће ово
удружење помоћи колико буде у могућности.

- Планирамо да анимирамо сва културно-умјетничка друштва на општини Шамац гдје би се одржавали хуманитарни концерти. Планирамо још да проширимо ову акцију да добијемо М:ТЕЛ број - навео је Миловановић.

Хеленини родитељи се надају да ће уз помоћ добрих људи до јесени успјети да прикупе неопходна средства за операцију и ортозу, јер сљедеће године треба урадити још двије операције - исправљање стопала и продужење кости ноге. То би Хелени омогућило да до поласка у школу има држање тијела и ход попут њених вршњака.

Жиро рачун: Јована Секулић 554-402-000572-10-86 ПАВЛОВИЋ БАНКА