latinica  ћирилица
19/08/2018 |  11:15 ⇒ 11:23 | Аутор: Вечерње новости

Цетиње- Полиција спријечила митрополита Амфилохија да обави службу

Поново је пред црквом на Ивановим Коритима, надомак Цетиња, онемогућена служба поводом великог хришћанског празника.
Цетиње - Фото: Novosti.rs
ЦетињеФото: Novosti.rs

Управа полиције Црне Горе и ове године најприје је забранила, а потом и онемогућила митрополиту Амфилохију да одржи службу поводом Преображења Господњег у цркви на Ивановим Коритима.

"Полицијске снаге су од ране преображењске зоре биле распоређене око цркве Преображења на Ивановим коритима тако да свештенство и вјерни народ нису могли да уђу у свети храм ради служења Свете литургије", саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

"Полиција нема право, да својим незаконитим рјешењима групицу самозванаца проглашава за цркву и да се на тако груб начин поиграва са најдубљим осјећањима православних вјерника. Управа полиције је дужна да у складу са законским прописима на законит начин предупреди и спријечи ометање јавног реда и мира свуда, па и на Преображење ове године на Ивановим коритима, "од групице самозванаца и јуришника на светињу и хришћански празник, а не да забрањује преображењско богослужење у православном храму на Ивановим коритима и да тако атакује на вјековни канонски поредак и црквену имовину", кажу из Митрполије, поводом још једне забране вјерницима и митрополиту Амфилохију да на Преображење одрже службу, чиме им је ускраћено право на слободу вјероисповести.