latinica  ћирилица
18/08/2018 |  13:13 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

У Требињу промовисан роман Нелета Карајлића

У Требињу је данас промовисана књига Ненада Јанковића, познатијег као Неле Карајлић, под називом "Солунска 28", у којој се говори о кући у Солунској улици у београдском насељу Дорћол изграђеној крајем 19. вијека.

Карајлић је објаснио да је мотивацију за роман нашао када је прије двадесетак година дошао у Београд са породицом у потрази за станом, те сазнао да је дијелом власник куће на Дорћолу.

"Када сам чуо причу о тој кући и да је мој отац ту био два пута, оба пута као избјеглица, 1941. и 1992. године, стојећи испред те куће обећао сам да ћу написати велики роман о њој, па макар пола тога и измислио, а и за то што је измишљено тешко је доказати да се није десило", рекао је Карајлић.

Према његовим ријечима, главни женски јунак у роману долази са наших простора, након што је са братом побјегла у Београд због прогона аустријске полиције.

Карајлић је додао да му је најинтригантније било како је тај град растао и како је током динамичног развоја изњедрио простор и људе.

Организатор промоције је била организација "Позитивне снаге Српске".

Војислав Савић из "Позитивне снаге Српске" рекао је да широм Републике Српске покушавају да промовишу квалитетне садржаје, те да није истина да људи хоће нешто лошег квалитета и што се производи преко ноћи.

Савић је нагласио да им је циљ да обиђу што више мјеста у Српској и примјером покажу да људи хоће да посјете добре садржаје, када то неко понуди.

У требињском Културном центру синоћ је одиграна и представа "Корак у будућност", ауторски пројекат Нелета Карајлића и књижевника Вулета Журића.