latinica  ћирилица
18/08/2018 |  08:43 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Служен помен погинулим борцима и цивилима насеља Унка код Брода

У насељу Унка код Брода данас је служен помен борцима и цивилним жртвама Oдбрамбено-отаџбинског рата погинулим у одбрани и ослобађању ове општине.

Помен је служен испред спомен-обиљежја погинулим борцима и цивилима са подручја ове мјесне заједнице, припадницима Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса и војницима ЈНА Војна пошта 7036/4 Врање.

У име Борачке организације Републике Српске и Борачке организације Брод обратио се Зоран Видић који се захвалио свима који су посјетили Унку, херојско мјесто у којем се данас оживљавају сјећања на догађаје из новије историје.

"Иза нас је 26 година од када су се на овом дијелу Брода водиле жестоке борбе. Ова четири споменика и овакав вид окупљања су само један од показатеља како се требамо односити према својој отаџбини", рекао је Видић.

Он је додао да је шест припадника Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса ВРС погинуло у периоду од 15. до 21. августа 1992. године, у операцији за ослобођење Брода.

"На овим просторима у периоду мај и април 1992. године погинуло је 30 припадника Војне поште 7036/4 Врање и један отац од младог војника који је дошао из Србије да потражи сина, јер тада нису имали никаквих вијести о њима", каже Видић.

Он каже да је из насеља Унка погинуло седам бораца и да се традиционачно окупљају у знак сјећања на њих сваке године 18. августа, уочи празника Преображења Господњег.

У Брод сваке године долази Слободан Станојевић из Врања, чији је син Мирољуб погинуо као редовни војник ЈНА у 19. години.

"Држава која не поштује претке и борце не заслужује да буде држава. Чувајте да се дјеца не забораве, то је моја жеља, а видим и ваша јер дајете пажњу и поштовање према погинулим борцима", рекао је Станојевић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је новинарима да сваке године долази у Унку да се сјети и ода пошту погинулим саборцима, припадницима тадашњег Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

"Шесторица сабораца је погинуло, 20 рањено, од тога неколико тешко рањених који и данас су везани за колица. Увијек тешко пада када се сјетим тих дана, били су врели као и данас, са пуно прашине. То је трагедија која је погодила дио јединице", рекао је Чавић, и додао да је већ након мјесец дана ослобођен Брод од непријатеља.

Чавић додаје да се сјећа свих резултата које су створени у очувању властитог народа и српског идентитета на подручју Брода и свим другим мјестима гдје јединица учествовала.

"Рат и саборци промијене живот човјека, а тако је и у мом случају. Сви смо били једно и имали циљ да очувамо наша огњишта", рекао је Чавић.

Замјеник предсједника Скупштине града Врање Градимир Јовановић је рекао да су два града херојска и мученичка, историјски везана кроз судбину погинулих бораца и страдање српског народа.

"Дошли су да помогну у одбрани српског народа и огњишта, ту су погинули. Овдје смо да одамо почаст и да учвртимо наше пријатељске везе", рекао је Јовановић.

У кабинету начелника општине Брод Илије Јовичића јутрос је уприличен пријем за делегацију из Врања, а обављени су договори око братимљења двије општине.

Вијенце испред спомен-обиљежаја положиле су породице погинулих војника и цивилних жртава рата, представници Борачке организације, делегација Скупштине града Врање и СУБНОР-а Врање, начелник општине Брод Илија Јовичић, предсједник НДП-а Драган Чавић, те представници политичких партија.

Организатори обиљежавања су општина Брод, општинска и мјесна борачка организација и мјесна заједница Унка.