latinica  ћирилица
17/08/2018 |  15:30 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Требиње: Стипендије за 56 студената дефицитарних занимања

У наредној академској години Град Требиње финансираће 56 студената, свршених средњошколаца, који су уписали дефицитарне струке за Требиње. Данас су у градској управи потписани уговори.

Град Требиње процијенио је, на основу података из требињске Филијале Завода за запошљавање, да су дефицитарна занимања у овом дијелу Српске архитектура, грађевинарство, машинство, информатика и српски језик и књижевност.

Од 300 свршених средњошколаца њих 56 уписало је управо те факултете на универзитетима у Српској, Србији и Црној Гори. Бруцоши који су остварили право на ову стипендију добијаће по 200 конвертибилних марака у наредних десет мјесеци.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да ових занимања нема на требињском Бироу за запошљавање и да Градска управа жели подстаћи средњошколце да уписују дефицитарна занимања.

"Од 56 стипендиста, 55 уписало је државне факултете. Ово је значајна помоћ породицама, која се даје први пут у Требињу, а вјероватно и у Републици Српској, за бруцоше дефицитарних занимања", истакао је он.

Анастасија Андрић из Требиња уписала је одсјек за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањалуци и једна је од оних који су данас потписали уговор о стипендирању. Истакла је да је веома захвална на стипендији и захвалила се градоначелнику.

56 потписника стипендије оствариће право на исти износ и на другој години студија уколико ту годину упишу у редовном року.