latinica  ћирилица
17/08/2018 |  14:31 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Трилатерални састанци градоначелника постаће традиционални

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака изјавио је данас након састанка са градоначелницима Загреба Миланом Бандићем и Београда Зораном Радојичићем да је стабилност ових градова предуслов за стабилност БиХ, Србије и Храватске, те да ће овакви састанци постати традиционални.

"Данас је било ријечи о туристичкој рути коју ћемо заједнички формирати са нашим туристичким организацијама, да би повезали градове, јер и Сарајево и Београд и Загреб биљеже све већи број туриста. На овај начин ће туристи, посебно они који долазе са Далеког истока, продужити боравак у нашим градовима, а ми ћемо им приуштити да виде што више", истакао је Скака у Сарајеву.

Он је додао да ће у том смислу туристичке организације јасно урадити планове, а да би крајем године у Београду на Самиту "16 плус један" требало да буде потписан један такав споразум и да ће та рута бити представљена туристичким фирмама и медијима.

На питање новинара да ли град Сарајево планира да скине натпис са Вијећнице, која је у туристичкој понуди града, а који је увредљивог садржаја за српски народ, Скака је одговорио да је Градско вијеће формирало комисију која се бави том темом и да ће о резултатима јавност бити благовремено обавијештена.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да су се током састанка сагласили да је сарадња између Београда, Сарајева и Загреба изузетно значајна за све грађане кроз различите области, од туризма, привреде, културе до спорта.

Он је истакао да су стабилност и мир у регији важни да би грађани осјетили добробит у економском просперитету.

"То је све у складу са политиком коју води предсједник Србије Александар Вучић и нашим напорима да се на Косову нађе рјешење које ће бити дугорочно и које ће омогућити да људи у овој регији живе боље и просперитетније", навео је Радојичић.

Градоначелник Загреба Милан Бандић изразио је задовољство што је одржан заједнички састанак, истакавши да су од љепоте градских зграда важнији људи који ту живе.

Нагласио је да људи у Београду, Загребу и Сарајеву очекују од градских власти да сарађују и шире добре вибрације, да би захваљујући тој сарадњи почели боље да живе. "То је наша задаћа", додао је Бандић.

Бандић је најавио и да ће се ускоро поново састати са колегом Радојичићем, јер је вријеме да Београд и Загреб нешто конкретно потпишу и договоре, те да би то требало да буде заједничка мисија.

Градоначелници Скака, Радојичић и Бандић најавили су да је сљедећа дестинација за одржавање трилатералног састанка Загреб и да ће ово дружење постати традиционално.