latinica  ћирилица
17/08/2018 |  12:27 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Мандић: У Сарајеву је почињен геноцид над Србима

Удружење породица несталих Сарајевско-романијске регије у потпуности подржава формирање независне међународне комисије која би на објективан и непристрасан начин утврдила страдање Срба у Сарајеву у периоду од 1991. године до 1995. године, рекао је Срни предсједник Удружења Милан Мандић.
Милан Мандић (фото: slobodna-bosna.ba) -
Милан Мандић (фото: slobodna-bosna.ba)

"Подржавамо одлуку Народне скупштине Републике Српске да се коначно изврши попис страдалих српских цивила, јер у Сарајеву није било српских војника", нагласио је Мандић.

Он је истакао да се мора утврдити како су српски цивили нестали, ко их је убио, ко је наредбодавац, те гдје су сахрањени, јер ово удружење и данас, након 26 година, тражи око 350 несталих Срба.

"То зна Амор Машовић /члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ/. То знају сви у Сарајеву, међутим они никада нису хтјели формирати праву комисију", рекао је Мандић.

Он каже да ничију жртву не потцјењује, те да не дозвољава да се потцјењују српске жртве, јер су у Сарајеву Срби систематски уништавани, што потврђује податак да у овом граду има 6.500 станова за које није покренут поврат имовине.

"У Сарајеву је био геноцид над Србима. Треба видјети колико Срба данас стално живи у граду. Не вјерујем да их има један одсто, што је чак испод статистичке грешке", нагласио је Мандић.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић рекао је да ће посланици политичких партија из Републике Српске и даље инсистирати да се формира комисија о страдању Срба у Сарајеву.

"Оно што представља проблем је добијања подршке од бошњачких политичких партија", изјавио је Бојић Срни.

За формирање комисије, према његовим ријечима, постоји реална потреба, јер треба да се утврде стварне чињенице у вези са страдањем Срба у Сарајеву, којих је заиста био озбиљан број.

Бојић сматра да би подршку за формирање комисије требало да дају и друга два народа, односно подршка би требало да буде од свих оних који хоће да се зна стварно чињенично стање.

"То се може избјегавати данима, годинама, али једном ће се, ипак, утврдити истина", поручио је Бојић.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.