latinica  ћирилица
17/08/2018 |  11:56 ⇒ 18/08/2018 | 15:25 | Аутор: СРНА

Српска захвална Русији на подршци

Република Српска је захвална Русији за политичку и економску подршку, изјавила је премијерка Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Ми имамо заиста добре односе са Русијом, и на политичком и на економском плану, привржени смо сарадњи са Русијом и постоји међусобно политичко разумијевање. Захвални смо Русији за то што је много пута, преко својих представника у Савјету безбједности УН, штитила позиције Републике Српске, али не зато што су они то жељели да бране напамет, него зато што смо им ми предочили податке и доказе о стварној ситуацији у БиХ. Ми смо веома захвални за такав вид политичког третмана", истакла је Цвијановићева.

Она је у интервјуу за руску новинску агенцију ТАСС оцијенила да у континуитету треба да се ради на "стварању пословних партнерстава и економске повезаности".

"Наравно, ми смо мала економија у поређењу с Русијом, али сам свјесна да и поред тога можемо да развијамо добре односе. Ми смо захвални Русији што је прије 10 година ушла у процес приватизације нафтне индустрије у Републици Српској и што је привредни гигант, који је скоро угашен за вријем рата, сада 'оживио' и у њега се улажу средства. То су активности које су значајне за привреду Републике", рекла је премијер Српске.

Жељка Цвијановић интервју за Тасс

Одговарајући на питање ТАСС "коју ће земљу прво посјетити након што буде изабрана за предсједника /Републике Српске/", Цвијановићева је рекла да ће прва бити Србија, а одмах за њом - Русија.

"У сваком случају, Србија је прво мјесто гдје се одлази као предсједник Републике Српске. Такође, сигурна сам да ће Русија бити одмах након тога, али морам рећи да је Српска посвећена сарадњи и треба да има контакте са свима који желе да разумију каква је наша позиција. Веома цијеним напоре Руске Федерације и одличну сарадњу коју имамо, зато је Русија увијек високо на списку приоритета, али ми, такође, морамо бити отворени за контакте са свима", истакла је Цвијановићева.