latinica  ћирилица
17/08/2018 |  11:40 | Аутор: СРНА

Глумцу Радошу Бајићу награда "Павле Вуисић" за животно дјело

Српском глумцу Радошу Бајићу је одлуком Предсједништва Удружења филмских глумаца Србије додијељена овогодишња награда "Павле Вуисић" за животно дјело.
Радош Бајић - Фото: ТАНЈУГ
Радош БајићФото: ТАНЈУГ

Бајићу је признање припало за изузетан допринос умјетности глуме у домаћем играном филму и њему сличним медијима, саопштило је Удружење филмских глумаца Србије.

Награда "Павле Вуисић", која се додјељује глумцу за животно дјело, традиционално се уручује у Нишу, на отварању "Филмских сусрета", фестивалу глумачких остварења домаћег играног филма.

Ова награда је установљена 1981. године и првобитно је носила назив "Славица", по првом домаћем играном филму након Другог свјетског рата. Године 1993. додијељена је без назива, а од 1994. године носи име славног српског глумца Павла Вуисића.

Награду, која се састоји од плакете са ликом Павла Вуисића, филмске сторије и монографије о добитнику, додјељује Удружење филмских глумаца Србије "као признање за изузетан допринос уметности глуме на домаћем филму".

Радош Бајић је рођен 24. септембра 1953. године у селу Медвеђа код Трстеника, гдје је завршио основну школу. Средњу музичку школу завршио је у Нишу, а дипломирао је на Факултету драмских уметности 1976. године.

На почетку каријере пише прво ауторско дјело, монодраму "Лед", коју игра више од 1.000 пута по селима и градовима Србије и тадашње Југославије и са којом постиже огроман успјех. "Лед" је уврштен у антологију српске монодраме.

Остварио се у више од сто улога на филму и на телевизији.

Сарађивао је са најзначајнијим филмским и телевизијским редитељима као што су Вељко Булајић, Живојин Павловић, Живко Николић, Хајрудин Крвавац, Александар Ђорђевић, Здравко Шотра, Драгослав Лазић и Славољуб Стефановић Раваси.

Бајићу је велику популарност 1976. године донио лик Недељка Чабриновића у филму "Атентат у Сарајеву", затим лик Анђелка у култном филму "Бештије" Живка Николића, као и улога младог пилота Далибора у филму и ТВ серији "Партизанска ескадрила" Хајрудина Крвавца.

Прославио се улогом Секуле којег је глумио у филмовима "Секула и његове жене", "Секула се опет жени" и "Трећа срећа" са тематиком шумадијског села, у режији Драгослава Лазића.

Крајем 2007. године, у свом родном мјесту и околини снимио је ТВ серију "Село гори, а баба се чешља", чији је сценариста и режисер, а која је достигла највећу могућу гледаност на медијском простору Србије и бивше Југославије.

Његова серија "Равна Гора" била је најгледанији телевизијски програм у 2013/14. години, када је приказивана на РТС-у, а велику популарност имала је и ТВ серија "Пси лају ветар носи".

Значајан допринос афирмацији српских културних вриједности Бајић је дао и као издавач, за шта је три године награђиван на Сајму књига за издавачки подухват године.

Дуги низ година, Бајић се са својом породицом бави хуманитарним радом.

Бајић је од 2012. године редовни члан Одбора за село Српске академије наука и уметности.