latinica  ћирилица
16/08/2018 |  22:45 ⇒ 17/08/2018 | 10:30 | Аутор: РТРС

Ђокић: Ништа не може спријечити стављање ван снаге извјештаја о Сребреници

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Влада Српске може ставити ван снаге извјештај о Сребреници из 2004. године без обзира на причу да ће Клуб Бошњака тражити заштиту виталног националног интереса на закључке Народне скупштине.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Ништа Владу не може спријечити да донесе одлуку, када је расправа у парламенту завршена и када имамо јасне ставове парламента и свеопшти консензус. Влада већ сада може почети да ради свој дио посла, јер је то већ раније био извјештај Владе, а не парламента. Мислим да је могуће да ово питање буде завршено за годину дана - рекао је Ђокић у емиисји Отворено речено Радија Републике Српске.

Ђокић је рекао да би Влада већ за дан-два могла да стави ван снаге тај извјештај и да настави са активностима с циљем коначног утврђивања истине о догађајима на подручју сребреничке регије, али и истине о страдању Срба у рејону Сарајева. Навео је да ће нова комисија бити формирана и чиниће је квалитетни, одговорни и компетентни људи.

Ђокић је рекао и да је питање Сребренице отишло у само једном смјеру, а то је да се говори о жртвама Бошњака, а потпуно занемарују српске жртве, и то око 3.000 Срба страдалих у Подрињу.

Ђокић сматра да се мора рећи и да су бројни Бошњаци који се воде на списку из 2004. године страдали на другачији начин, у међусобним борбама и класичним војним операцијама и да нису сви страдали у вријеме јулских догађаја `95.

- На засједању НСРС јасно је речено и потврђено да је комисија и власт која је формирала такву комисију била изложена великом притиску. Када смо преузели ту велику одговорност и обавезу да поново отворимо питање извјештаја из 2004. године, били смо свјесни великих изазова, али је веома важно да смо о томе постигли свеопшти политички конзензус унутар Српске - истакао је он, изразивши задовољство због исказаног јединства у Скупштини.