latinica  ћирилица
16/08/2018 |  21:36 ⇒ 21:51 | Аутор: РТС

Вучић о Космету: Ако буде споразума, имаћемо више него данас

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да су основни циљеви да се на Косову и Метохији очувају мир и стабилност, да се заштите државни интереси и да се осугурају имовинска права српског народа. "Ако буде споразума, имаћемо више него данас", поручио је Вучић.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Како је рекао, боље је да се обезбиједи мир готово по сваку цијену, него да се праве грешке као раније када су Срби срчано и снажно улазили и били побијеђени јер нису добро израчунали снагу свих оних у свијету који би могли бити против њих.

Као други циљ, Вучић је истакао очување државних интереса- да се заштите територијални, имовински и сви други интереси Србије. Истакао је да је то најтежи дио.

Трећи циљ је, рекао је Вучић, очување права Срба на КиМ. Он је истакао да је потребно обезбиједити безбједност људи.

Навео је да држава има три основна елемента - територију, становништво и монопол физичке принуде (војску и полицију). Од та три елемента, рекао је, "само у појединим дијеловима на Космету имамо становништво на својој страни и ништа више".

- Имамо дефинисану територију од стране западних сила и фактички дефинисану територију на терену која је против нас. Границе на Јарињу и Брњаку постављене су коначно 2011. године - рекао је Вучић и додао да их Срби данас називају административним прелазима, пошто то не признају, али да не могу да уђу на КиМ, осим тајним каналима, а да не пређу ту границу.

Истиче да је ситуација тешка и да ће се Србија у таквим условима борити да добије све што може. Како каже, са свим евентуалним приједлозима ће изаћи пред грађане и рећи шта је урађено.

Додаје да је увјерен да ће Србија, ако икаквог споразума буде, за шта није оптимиста, имати више него данас.

Вучић је истакао да ни њему, ни било коме са стране Београда није лако да разговара са албанским представницима или са онима који су на њиховој страни. Међутим, каже да није ни њима тако једноставно.

- Наш је посао да то радимо и да урадимо најбоље што можемо за народ и грађане. За то смо бирани и то је наша обавеза и дужност - рекао је Вучић.

Наводи да криза у односима Срба и Албанаца траје више стотина година, али да људи углавном памте догађаје из деведесетих и двијехиљадитих година и додаје да се мало ко сјећа година комунистичких власти и прогона Срба са КиМ.

Поручује да Србија има мало савезника у међународној заједници и да је поправљала позицију да би била саслушана.