latinica  ћирилица
16/08/2018 |  15:24 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Брчко: У току завршни радови на изградњи заобилазнице

У Брчком су у току завршни радови на градској заобилазници дугој 18,86 километара, која ће бити пуштена у промет наредне године. Инвестиција од 30 милиона евра, полако али сигурно добија завршни изглед.

Брчанска заобилазница, која ће измјестити теретни саобраћај из центра града и која повезује магистрални пут Бијељина-Бањалука, имаће 11 мостова од којих је девет већ завршено. Имаће и пет надвожњака и три подвожњака, четири кружне раскрснице. Већ је реализовано 70 одсто радова.

"Тренутно су метеоролошки услови за извођење радова изузетно повољни. Имали смо неповољне услове у мају и јуну, али сада очекујемо да искористимо август, септембар па и половину октобра да урадимо што више и да приведемо главне радове крају", истакао је Бојан Делић, водитељ пројекта за изградњу путева, ЈП Путеви Брчко.

Извођачи радова, наводе да се ради планираном динамиком и да је у току наношење првог слоја асфалта на припремљене дионице.

У Јавном предузећу Путеви Брчко, које је инвеститор заобилазнице, наводе да ће пројекат бити завршен у продуженом року, који је усвојила Скупштина дистрикта. Скупштина је кроз буџет дистрикта, обезбиједила недостајућих 2,5 милиона евра за завршетак заобилазнице.

Европске банке за обнову и развој додијелила је 30 милиона евра кредитних средстава за изградњу заобилазнице. Иако су радови још у току, Јавно предузеће Брчко већ је досад исплатило пет рата кредита у износу већем од пет милона евра.