latinica  ћирилица
16/08/2018 |  12:11 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ: Непозната количина папира са воденим жигом у складишту

У извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ за Централну изборну комисију наводи се да пописна комисија ЦИК-а није могла утврдити стварну количину папира са воденим жигом, јер Комисија не посједује вагу.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

"С обзиром да је у складишној евиденцији као јединица мјере за папир наведен килограм, а да Комисија не посједује вагу, није вршена провјера количине папира у складишту", наводи се у овом извјештају.

Ревизори су утврдили да је пописна комисија констатовала да је приликом пописа користила податке о тежинама и димензијама са наљепница на оригинално запакованим палетама, док је на 14 палета, које су отворене и гдје су кориштени папири, стање папира евидентирано на основу постојеће складишне евиденције и пропратне складишне документације, те закључили да се на овај начин не може поуздано утврдити тачна тежина /количина папира/ на палетама.

"С обзиром да се већ дужи низ година залихе папира у складишту акумулирају, а имајући у виду чињеницу да је папир роба која временом губи на квалитету, потребно је, приликом планирања набавке папира, која се спроводи сваке двије године, узети у обзир и постојеће залихе у складишту", наводи се у препоруци ревизора.

Искориштавањем постојећих залиха би се, сматрају ревизори, на економичнији начин приступало управљању овим ресурсима, док би се кумулирање папира у складишту свело на разумнију мјеру.

Према овим препорукама, потребно је размотрити да ли је килограм одговарајућа и поуздана јединица мјере за исказивање стања папира у складишту, посебно имајући у виду чињеницу да се испорука папира врши у запакованим палетама на којима је исказана и количина у комадима.

Непознаница везана за количину гласачких листића у складиштима ЦИК-а доводи сумњу да би овај материјал могао да буде злоупотријебљен на предстојећим изборима у БиХ.

Носилац кандидатске листе СНСД-а Изборне јединице три за Парламентарну скупштину БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да не жели да улази у могуће спекулације у вези са злоупотребом гласачких листића са претходних избора на општим изборима ове године.

Он је изразио увјерење да у Републици Српској постоје демократски капацитети, да се изборни процес спроведе са важећим изборним законодавством, да ће то бити спроведено фер и поштено, са високим степеном демократских принципа, те додао да не би доводио у контекст било какве изборне неправилности.

"Ми смо снажна и организована политичка партија, партија која предводи патриотски блок за Републику Српску, која има јасно дефинисан национални политички програм, као и економско-развојни програм. Не бих желио да будем лијек за страхове од пораза Савеза за промјене", рекао је Кошарац.

Говорећи о ревизорским извјештајима институција БиХ, Кошарац је нагласио да су посланици и делегати СНСД-а у парламенту БиХ уочили у претходне четири године да знатан број институција не реализују препоруке ревизора, а такође не постоји ни одговорност за оне који их не имплеметирају.

"То је врло јасно изражено и ствара једну врсту хаоса у институцијама БиХ. Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ често је критиковао зашто се не тражи одговорност оних који су задужени за имплементацију препорука", рекао је Кошарац, који је шеф Клуба посланика СНСД-а у овом дому.

Он је подсјетио да се у претходних неколико мјесеци желио извршити притисак на ЦИК, гдје су, као је рекао, одређене политичке структуре предлагале измјену изборног закона, увођењем неких нових техника, а да при томе нису обезбијеђена средства, да су заговарали неке технологије које нису биле присутне у БиХ.

"СНСД нема проблем имплементације изборног процеса. Знамо да су наше политике адекватне, да грађани Републике Српске препознају политике институција Српске - коалиције СНСД-ДНС-СП, јер су оне политике патриотског блока у институцијама БиХ", додао је Кошарац.