latinica  ћирилица
16/08/2018 |  11:45 | Аутор: СРНА

Брнабић: Тренутак је да се изађе из замрзнутог конфликта

Премијер Србије Ана Брнабић поручила је да је сада тренутак да Србија изађе из замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије и крене путем којим би кренуле нације које рјешавају проблеме и тако постају побједници, те позвала на јединство о овој теми.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

Она је позвала све актере политичког и јавног живота на одговоран однос према том питању, а грађане да стану уз предсједника Србије Александра Вучића у настојању да се нађе рјешење за Косово и Метохију и за будућност земље.

"Проналажење решења за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине без сумње је најважније политичко питање за будућност наше земље и нашег народа", истакла је Брнабићева.

Она је додала да је отварањем унутрашњег дијалога и тешким, али никад конструктивнијим разговорима са најважнијим свјетским лидерима, Вучић показао одважност, храброст, највећи могући степен политичке одговорности и лидерства да проба да ријеши тешко и емотивно питање, које деценијама уназад оптерећује друштво у земљи.

Брнабићева подсјећа да Косово и Метохија није питање за једнократну употребу, а посебно не за политичку злоупотребу, али да се већ неко вријеме претвара у предмет дневно-политичких расправа, које не само да не доприносе демократском политичком дијалогу, већ га додатно деградирају и то на питању око кога се мора успоставити национални консензус.

"Ако су период за нама обележиле неконструктивне расправе, и даље имамо времена да покажемо пуну одговорност и политичку зрелост", нагласила је Брнабићева у изјави за Тањуг.

Она је апеловала да сви учесници у политичком и јавном животу наступају као одговорни појединци, свјесни да ће рјешење овог питања обиљежити будућност генерација.

"У тренутку када се однос великих сила према Србији мења и када се наш глас чује много више него пре неколико година, време је да покажемо што веће јединство о овој теми", каже Брнабићева.

Она је напоменула да то значи да се грађанима не нуде рјешења која лијепо звуче, а која, нажалост, немају никакво утемељење у реалности и политичком тренутку у коме се Србија налази.

Брнабићева је запитала да ли ће се у Србији промовисати идеје које су превазиђене једностраним проглашењем независности Косова, које најмоћније земље свијета сматрају већ затвореним питањем или ће се показати зрелост и тражити компромис у оквирима могућег.

Она је навела да ће то најдиректније утицати на то каква ће бити будућност земље и како ће младе генерације стасавати - на митовима из прошлости или креирајући будућност по мјери сваког грађанина.