latinica  ћирилица
15/08/2018 |  19:02 ⇒ 16/08/2018 | 13:46 | Аутор: РТРС

Зашто Мектић више није на челу СДС-овог Изборног штаба?

Драган Мектић није више шеф Изборног штаба СДС-а. Умјесто њега именован је Милан Миличевић, предсједник Главног одбора странке и начелник Теслића.

У СДС-у негирају да је Мектић смијењен због слабих резултата и евентуално лошег имиџа у јавности. У СНСД-у кажу да СДС његовом смјеном спречава изборни дебакл. Поручују да би било боље да је смијењен с позиције министра безбједности у Савјету министара.

Драган Мектић је смијењен, а да предизборна кампања није ни почела. У СДС-у радије користе термин замијењен, али не због због лоших резултата и евентуалног терета који представља странци.

"Ниједан од тих разлога није прави разлог замјене шефа Главног изборног штаба СДС пред ове изборе", рекао је Милан Миличевић, новименовани шеф Изборног штаба СДС-а.

Прави разлог замјене је одлука Главног одбора СДС-а да чланови и шеф Изборног штаба не могу бити особе које су на листама, каже Мектићев насљедник, али и због могућности да злоупотријебе позицију у Изборном штабу и усмјере кампању у правцу који њима лично одговара.

"Оног тренутка када су овјерене листе, а господин Мектић је носилац листе за Парламент БиХ, у том моменту је он договорно замијењен и одлучено је да ја преузем позицију шефа Изборног штаба", додао је Миличевић.

Сам Мектић не види ништа неуобичајено у смјени непун мјесец прије званичног почетка предизборне кампање, али је одбио сваки даљи коментар. У противничком табору кажу да је СДС направио добар али закашљели потез.

"Добро би било да је смијењен с мјеста министра безбједности. СДС је увидјела да би са Мектићем на челу Изборног штаба прошли као мигранти, нити би знали од куда су дошли ни куда су пошли. То је спријечавање изборног дебакла", истакао је Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а.

Многи високопозиционирани чланови СДС-а својевремено били су згрожени када је Мектић причао увредљив виц о првом предсједнику Српске или када је индиректно признао геноцид у Сребреници, али о томе нису јавно говорили. Политички аналитичар из Источног Сарајева Марко Милисав сматра да је склањање Драгана Мектића показатељ одређених проблема у СДС-у.

"Свакако да дио тог мотива јесте чињеница што Драган Мектић нема добар имиџ у јавности, што има низа погрешних јавних иступа и доноси више штете него користи СДС-у. Ја бих рекао да то потез који шаље погрешну поруку прије свега бирачком тијелу СДС-а, дакле указује на нејединство и раздор", нагласио је Марко Милисав, политички аналитичар из Источног Сарајева.

Умјесто робусног и медијски потрошеног Драгана Мектића, СДС је пред почетак изборне кампање “заиграо“ на карту умјереног и мање експонираног Милана Миличевића. Ма како ту замјену правдали формалним разлозима, све упућује да је ријеч о покушају поправљања имиџа СДС-а код бирача.