latinica  ћирилица
15/08/2018 |  17:53 ⇒ 16/08/2018 | 07:52 | Аутор: РТРС

СНСД: Српска иде путем неутралности

Савез независних социјалдемократа саопштио је да СзП, извртањем теза о томе да "СНСД гура Републику Српску и БиХ у НАТО", само покушава прикрити своју сервилност према сарајевским и страним налогодавцима због којих нису смјели учествовати у усвајању документа од стратешког значаја за Републику Српску, Резолуцији о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.
СНСД -
СНСД

"Морамо и овај пут подсјетити Савез за промјене да СНСД не врши власт на нивоу државне заједнице БиХ и да није могуће да СНСД трасира пут БиХ ка НАТО-у, а поготову да СНСД трасира пут Републике Српске у НАТО, јер баш на иницијативу СНСД-а Народна скупштина Републике Српске је и донијела Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, којом је опредјељење Републике Српске јасно дефинисано", наведено је у саопштењу Савеза независних социјалдемократа.

Из ове странке наводе да је чињеница да су кадрови СНСД-а у прошлости учествовали у доношењу одређених аката који су се односили на сарадњу БиХ са НАТО, али да "оно што Савез за промјене намјерно заборавља је то да су кадрови СНСД-а само поступали у складу са тада важећом Декларацијом о стратешким опредјељењима Републике Српске у систему одбране БиХ, усвојеној у марту 2005. године, која је пружала пуну подршку Партнерству за мир и придруживању НАТО-у, а која је усвојена за вријеме власти странака Савеза за промјене".

Из СНСД-а истичу да је данашње поступање кадрова ове странке и представника институција Српске, за разлику од представника Савеза за промјене, у складу са недавно усвојеном Резолуцијом о војној неутралности.

"Пут којим Српска иде је пут неутралности и тај пут је заједнички са матицом Србијом. Република Српска се јасно обавезала, а под кључним утицајем СНСД-а да ће војни пут Српске бити везан за одлуке Србије. Док год је у Србији на снази одлука о војној неутралности, Република Српска ће заједно са Србијом бити на том путу", наведено је у саопштењу.

Из СНСД-а наглашавају да је битно да се зна ко у овом тренутку ради на деградацији Републике Српске и централизацији БиХ, те да народ најбоље препознаје борбу ове странке за неутралан и самосталан пут Републике Српске, за разлику од сарајевског Савеза који врши опструкцију Српске на сваком кораку.