latinica  ћирилица
15/08/2018 |  14:29 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Влада ће поступати у складу са закључцима НСРС

Ко ће радити у комисијама које би требало да утврде истину о страдању у Сребреници и Сарајеву током рата већ се говорило, каже премијерка Српске Жељка Цвијановић, али се имена неће откривати док процедура не буде испоштована и док у Владу и званично не стигне скупштинска одлука.

Ријеч је, каже Цвијановићева, о међународно признатим стручњацима из области ратних злочина, који ће помоћи да се сазна шта се у тим подручјима тачно десило.

Она је рекла да ће Влада Српске поступати у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске у вези са извјештајем о Сребреници, а сједница ће бити одржана чим материјали стигну.

"Видјећемо да ли ће се ићи на формирање нове комисије. Углавном, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица припрема се за те активности и већ имају много материјала", истакла је Цвијановићева.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је јуче одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.