latinica  ћирилица
15/08/2018 |  14:24 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Приштина: Специјални тужилац за ратне злочине поднио оставку због пријетњи

Тужилац у Косовском Специјалном тужилаштву Елез Блакај поднио је оставку прије два дана, пренели су данас косовски медији.
Специјално тужилаштво самопроглашеног Косова (Фото: BIRN) -
Специјално тужилаштво самопроглашеног Косова (Фото: BIRN)

Вијест је потврдио главни тужилац Специјалног тужилаштва, који је рекао да не знају разлог за његову оставку.

Цитирајући неименоване изворе у правосудним органима косовски дневник „Коха диторе“ извјештава да је Блакај поднио оставку због пријетњи које је добијао током рада.

„Блакај се непрестано жалио да је примао пријетње током свог рада. Он се, такође, жалио на недостатак институционалне подршке“, рекао је неименовани извор, пренио је УНМИК у свом прес клипингу. 

„Коха диторе“ је навео да је Блакај истраживао и поднио оптужнице у неколико случајева који се односе на тероризам и да је недавно истраживао злоупотребе са листама ратних ветерана.

 Портал „Инсајдери“ је објавио да је током истраге о имаму пријећено Блакајовој дјеци, која су била под заштитом полиције, али наводи и да он тада није тражио личну заштиту, преноси Н1.

„Тужилац Блакај је био на одмору када је обавијестио главног специјалног тужиоца да је он напустио ту позицију, без икаквог објашњења такве одлуке“, рекао је Лумези.

Иначе, Блакај је радио на случају манипулације са листама ветерана тзв. ОВК, као и на неколико случајева Албанаца који су се борили против српске војске и полиције током рата на Косову 1998-1999, за које се сумњало да имају терористичке везе.

Спутњик