latinica  ћирилица
15/08/2018 |  14:19 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Гњатић: Очекујемо уједначавање платних коефицијената

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић је поздравио повећање плата свим запосленим у Српској, али је подсјетио да је прије неколико година умањена накнада за минули рад запосленима у сектору образовања и културе, због чега Синдикат тражи да дође до нивелација по том питању.

"Синдикат сматра да је добро да дође до повећања плата за све запослене у Републици Српској, али очекујемо да ће почетком идуће године доћи до уједначавања платних коефицијената за запослене у институцијама образовања, науке и културе са осталим буџетским корисницима", истакао је Гњатић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да нови Закон о платама за образовање и културу прописује одређене коефицијенте који када се помноже са цијеном рада од 100 КМ не дају тачну плату.

Гњатић је као примјер навео да онај ко је имао плату од 1.000 КМ и имао коефицијент 10, сада има коефицијент 10,9 тако да ће умјесто очекиваних 1.090 КМ добити плату од 1.030 КМ.

Он је појаснио да ће радници запослени у институцијама образовања и културе који имају најниже коефицијенте, односно плату од 400 КМ, имати повећање од 50 КМ, па ће примати плату у износу од 450 КМ, што је повећање за 12,5 одсто.

Према његовим ријечима, радницима у образовању и култури који су имали плату од 500 КМ, повећање ће бити девет одсто и добиће плату од 545 КМ, док ће сви остали радници запослени у овој области добити повећање плата од 30 КМ.

Гњатић је рекао да ће синдикат кроз измјене и допуне Посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе у Републици Српској тражити бенефите за чланове синдиката.