latinica  ћирилица
15/08/2018 |  13:42 | Аутор: Б92

Нова категорија за "Оскара" изазвала полемику међу филмофилима

Медији широм свијета активно пишу о новој филмској категорији коју је Академија одлучила да уведе. Наиме, од ове године престижна награда биће додијељена и најпопуларнијем филму.
Оскар - Фото: Агенције
ОскарФото: Агенције

Одлука Академије филмских умјетности и наука од стране многих је, очекивано, дочекана на нож.

С једне стране, многи осуђују Академију због покушаја да опадање гледаности поправи наградом која дјелује као да је преузета из МТВ-јевих награда.

С друге стране су они који сматрају да награда, која се додјељује паралелно са Оскаром за најбољи филм, подразумијева да се блокбастери третирају као мање вриједни филмови који не заслужују да деле исту категорију са "озбиљним" или "правим" филмовима.

Ту су и они који мисле да се ради о награди која је осмишљена искључиво као одговор на популарност Марвеловог хита "Црни пантер" који, осим великог успјеха на биоскопским благајнама, посједује и далеко већу важност за Афроамериканце, али због чињенице да се упркос свему не третира као "прави" филм, па Академија ствара паралелну категорију како би пронашла начин да поменути филм ипак награди.

Такође, Академија одувијек има проблем што филмови које номинују врло често нису гледани, што као посљедицу има огроман проблем са гледаношћу, па су додјеле Оскара временом постале мање праћене.

Односно, никога није брига хоће ли филм који нису погледали, нити имају намјеру да га гледају, да добије награду или не.

Ипак, њихова одлука да уведу категорију најбољег најпопуларнијег филма показала се непопуларном, јер су тако разочарали оне који су додјеле Оскара још увијек пратили.

Један од разлога свакако је преживљавање независног филма који у мору блокбастера путем Оскара добија медијски простор и успева да оствари понекад и пристојну пролазност на биоскопским благајнама. Награда за најпопуларнији филм свакако већ постоји и та награда је новац, кажу противници ове одлуке.

Исто тако, ако погледамо листу најпопуларнијих филмова свих времена, врло брзо долазимо до закључка да су најпопуларнији филмови и даље филмови, а не нека поткатегорија која није достојна категорије најбољег филма.

Сваки од њих је или номинован за Оскара у категорији најбољег филма или је ту награду освојио, а једини изузетак је "Сњежана" која је добила почасног Оскара. Дакле, у првих десет налазе се: "Прохујало с вихором", "Ратови звијезда", "Моје пјесме, моји снови", "ЕТ", "Титаник", "Десет божјих заповијести", "Ајкула", "Доктор Живаго", "Егзорцизам" и "Сњежана".

Ово питање повукло је са собом и друго - гдје је граница између популизма и елитизма у умјетности?

Такође, чини се да ова одлука Академије нема никакав позитиван учинак на филмове номиноване у обје категорије најбољег филма.

Наиме, популарни филмови неће да постану неупоредиво популарнији захваљујући новонасталој категорији, а филмови који су мање популарни могу да привуку више публике уколико буду номиновани у класичној категорији.

Томе треба додати и чињеницу да неки филмови, попут, "Бјекства из Шошенка", који је номинован у чак седам категорија, није добио ниједног Оскара.

Из Академије су најавили и да ће, почевши од сљедеће церемоније, која ће бити одржана у фебруару 2019. године, пренос Оскара бути ограничен на три сата и да ће садржавати рекламе.