latinica  ћирилица
15/08/2018 |  12:58 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Глухаковић: Спољнотрговински промет премашио четири милијарде КМ

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да је спољнотрговински промет Српске први пут од 2007. године премашио четири милијарде КМ, те је у првом полугодишту већи за 9,85 одсто у односу на исти период прошле године.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је извоз Српске повећан за 12 одсто у првом полугодишту, а увоз за 8,2 одсто, те да је покривеност увоза извозом премашила 70 одсто.

"Смањен је укупан дефицит за око три милиона КМ и износи око 680 милиона КМ", додао је Глухаковић.

Према његовим ријечима, размјена са ЕУ чини 60,33 одсто, са земљама ЦЕФТА 18,35 одсто, а преостали дио чине Русија, Кина и земље Далеког истока.

"Повећан је укупан спољнотрговисни промет са земљама ЦЕФТА за 9,22 одсто, при чему је увоз повећан за 5,91, а извоз за 14 одсто. Са земљама ЕУ размјена је већа за 10,23 одсто, а извоз је повећан за 13,6 одсто", навео је Глухаковић.

Он је оцијенио да је за овако добре резултате заслужна добра пословна политика и амбијент коју су створили Влада, Привредна комора и послодавци, а чему је допринио и пројекат промоције домаћих производа "Наше је боље".

Глухаковић је навео да нису испуњени сви стандарди за слободан извоз сировог млијека и млијечних производа у ЕУ, па су проблеми на границама и даље велики и производи из БиХ знају да чекају и по мјесец дана, те је извоз много лакши у земље ЦЕФТА.

Глухаковић је нагласио да је БиХ доста либерализовала односе са Србијом.

Помоћник министра Душанка Тегелтија навела је да Српска извози електричну енергију, дрво и производе од дрвета, намјештај, обућу, одјећу, а увози производе широке потрошње, пиће, храну.

"Српска има квалитетне производе и њени произвођачи имају све потребне сертификате за извоз", рекла је Тегелтија.