latinica  ћирилица
15/08/2018 |  11:52 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Савчић: БОРС спреман да помогне у утврђивању истине о Сребреници

Борачка организација Републике Српске увијек је спремна да свим својим капацитетима пружи пун допринос у утврђивању истине о догађајима у Сребреници, рекао је предсједник ове организације Миломир Савчић.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Савчић је поздравио закључке Народне скупштине Републике Српске којима је одбачен извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године, те предложено формирање нових комисија за Сребреницу и Сарајево.

"Влада Републике Српске мора, прије свега, формирати стручну комисију за Сребреницу, средства за њен рад и добру координаццију свих институција Републике Српске који морају дати пун допринос у том истраживању", рекао је Савчић.

Он напомиње да без истине нема помирења, а без помирења нема напретка. "То је оно што треба да схватимо сви. Уколико то не схватимо вртићемо се у зачараном кругу одговорности или различитих интерпретација истог догађаја, што ће само проузроковати тензије", истакао је Савчић.

Када је ријеч о закључку Народне скупштине Републике Српске о потреби формирања Комисије за Сарајево, Савчић каже да би било добро да се таква комисија формира не само за Сарајево, већ за комплетну БиХ.

"Потребно је формирати такву комисију и ако треба дуже од годину дана колико је предвиђено за њен рад да се утврди коначна истина о страдању у протеклом рату на овим просторима", закључио је Савчић.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је јуче одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.