latinica  ћирилица
15/08/2018 |  10:17 | Аутор: РТРС

Свечано отварање дјечијег фестивала "Лицидерско срце"

У Ужицу на Тргу партизана вечерас ће бити одржано свечано отварање јубиларног 10. Међународног дјечијег фестивала "Лицидерско срце", на којем ће до недјеље, 19. августа, у Ужицу, Вишеграду и Златибору учествовати дјеца из 13 земаља.
Фестивал фолклора "Лицидерско срце", архив - Фото: СРНА
Фестивал фолклора "Лицидерско срце", архивФото: СРНА

Церемонији отварања, која почиње у 20.00 часова, претходиће свечани дефиле учесника, који ће у карневалској поворци, праћени звуцима четири трубачка оркестра, извести дио свог програма и тако позвати публику на трг, саопштено је из Представништва Републике Српске у Београду, једаног од организатора фестивала.

Учеснике фестивала поздравиће амбасадор Египта Амр Алгувеили, представник кабинета предсједника Србије, секретар Амбасаде Словачке Михал Хрушик, градоначелник Ужица Тихомир Петковић, представници донатора и спонзора фестивала.

Фестивал ће ове године угостити више од 1.300 учесника и 25 ансамбала из 13 земаља свијета.

Очекује се учешће дјеце из Кине, Турске, Македоније, Пољске, Русије, Бугарске, Словеније, Словачке, Републике Српске и Србије, а први пут и дјеце из Колумбије, Египта и Летоније.

Осим фолклорних концерата који ће се у Ужицу одржавати свако вече, фолклорних играоница, едукативних трибина и зумба радионица, дјеца ће присуствовати изложби народне ношње земаља учесница у Јокановића кући.

Планирани су обилазак и изложбе "Деценија Лицидерског срца" у Градском културном центру, гдје ће упознати старе занате, као и културно-историјске споменике западне Србије и Вишеграда.

Манифестација је до сада окупила око 7.500 хиљада малишана из 35 земаља свијета, који су хуманитарним акцијама помогли дјеци у Јапану, Београду, Ужицу, Вишеграду и допринијели промоцији Србије и Републике Српске.

Фестивал "Лицидерско срце" одржава се у организацији Удружења грађана "Ера" из Ужица, у суорганизацији Града Ужица, Представништва Републике Српске у Србији и Туристичке организација Златибор и уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Покровитељ фестивала је кабинет предсједника Србије.