latinica  ћирилица
15/08/2018 |  09:03 ⇒ 09:13 | Аутор: Агенције

Ко је крив за трагедију у Италији? Министар саобраћаја тражи оставке

Надвожњак у Ђенови срушио се у уторак и у тој несрећи погинуло је најмање 35 особа. Одговора на многа питања још нема. Ко је крив за трагедију?

Како пише “Вашингтон пост“, несрећа у Ђенови покренула је лавину питања у земљи славној по својој љепоти коју годинама прати економска стагнација.

Да подсјетимо, италијански медији преносе да је погинуло најмање 35 особа, међу њима троје дјеце.

Како је број жртава растао, а страхује се да ће их бити још, званичници су позивали на хитну истрагу о томе како је мост који је постављен прије пет деценија одједном пао, претварајући једну од најважнијих саобраћајних дионица у катастрофу која је личила на сцене као послије земљотреса.

“Овакве трагедије не треба и не би смјело да се догађају у цивилној земљи. Они који ће се сматрати одговорним мораће да плате до посљедњег цента. Не би требало да је могуће имати овакве слике у земљи као што је Италија“, рекао је италијански министар саобраћаја Данило Тонинели за телевизију ТГ1.

Како преноси “Вашингтон пост“, надвожњак је пао у периоду када су највеће гужве љетне сезоне.

Један италијански званичник рекао је за агенцију АНСА са је између 30 и 35 аутомобила било на надвожњаку када се срушио. На неколико снимака забиљежен је и тренутак урушавања.

“Видио сам смрт. Моја жена је викнула да се зауставим. Да нисам - сада бих био мртав“, рекао је Андреа Рескуњо који је избјегао провалију.

Још није тачно јасан разлог пада надвожњака. Ескперти за једног од кривца постављају невријеме које је погодило Италију. Међутим, једно је сигурно, они који се баве инфраструктуром у влади мораће да одговоре на многа питања.

Јавни тужилац у Ђенови навео је да је спреман да покрене и кривични поступак.

Компанија која надгледа и ради на том путу, као и на многим другим широм Италије, саопшила је у уторак да је процес “стабилизације“ био у току када се мост урушио. Мост је погигнут шездесетих година, саопштила је компанија “Аутостраде пер Италиа“.

“Узрок пада биће предмет детаљне анализе чим буде безбједан одлазак на мјесто несреће“, саопштила је та компанија.

Иначе, како пише “Вашингтон пост“, ова трагедија биће и тест за нову италијанску владу на челу са премијером Ђузепеом Контеом.

Министар саобраћаја рекао је за ТГ1 да би Италија требало да изврши провјеру свих мостова на ауто-путевима изграђених између педесетих и седамдесетих година.

Замјеник премијера Матео Салвани рекао је да су земљи потребна имена и презимена свих који су криви за ове неприхватљиве смрти, а окривио је и Европску унију за буџетска правила која су спречила Италију да троши на болнице, школе, путеве и пруге.

“Не можемо да трошимо новац због европских органичења“, рекао је он.

Мост “Моранди“ добио је назов по Рикарду Морандију који је умро 1989. Локалци га често зову и “Бруклин Бриџ“ због сличности.

Један инжењер, који је био упознат са структуром моста, навео је да су постојали знаци проблема. Како је рекао, мост је био под “присмотром“ и показивао је знаке “корозије“.

Стручњак за економију и саобраћај и савјетник у Министарству саобраћаја Марко Понти рекао је да армирани бетон може да издржи “својих 50 година“, али да “након те тачке постаје проблематичан“ јер шипке које су користе у структури могу да кородирају.

“Послије 50 година морате да обратите пажњу“, рекао је он.

Ово у Италији није прва оваква несрећа. Прошле године на обали Јадранског мора срушио се такође надвожњак, а погинуле су двије особе. И 2016. догодила се слична несрећа, погинула је једна особа.

МИНИСТАР САОБРАЋАЈА ТРАЖИ ОСТАВКЕ

Италијански министар саобраћаја Данило Тонинели позвао је данас чланове управе компаније која води бригу о мосту који се срушио код Ђенове да поднесу оставке.

Тонинели је рекао да ће Влада одузети концесију за управљање ауто-путем на којем се налази срушени мост од компаније "Аутостраде пер л`Италија" и да ће новчано казнити њену матичну пословну групу "Атлантија".

"Највиша управа `Аутостраде` мора да се повуче. Компанија није била у стању да испуни своје обавезе у складу са уговором којим се регулише управљање овим инфраструктурним објектом", рекао је Тонинели телевизији РАИ.

Он је додао да би казна за групу "Атлантија" могла да достигне 150 милиона евра.

Тонинели је рекао да је Влада покренула ванредну инспекцију свих старих мостова и тунела широм Италије.