latinica  ћирилица
14/08/2018 |  19:32 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Фочански Дани боровнице и у Требињу

Фочански Дани боровнице добили су своју адресу и у Требињу.

Ове године род је био издашан, тако да се цијена за килограм свјеже боровнице у Српској креће од пет до десет марака.

На богато обраслим пропланцима Зеленгоре ливадским плодовима и љекобиљем, ових дана је живо. Уз много стрпљења убиру се плодови природе. Међу њима и модро-плавичасти плодови боровнице. Богате витамином Ц плијене укусом и мирисом.

Боровнице су добро родиле. Фочанка Веленка Станојевић од јула до септембра убире плодове од којих прави укусна јела и пића. Џемови, слатко, сокови и ликери са вином на адресе стижу и без “пасоша“ свуда по свијету. Плодове свог рада понудила је и Требињцима.

"Много тражен производ и у свјежем стању и као прерађене", рекла је Стојановићева.

Чудесна боровница први пут на дневни ред требињске августовске вреле свакодневице стигла је посредством туристичких запосленика.

"То је један препознатљив и карактеристичан производ по коме је наш крај познат и зато настојимо да га на овакав начин промовишемо", нагласила је Љепосава Ђајић, директорка Туристичке организације Фоча.

Директор Туристичке организације Требиње Марко Радић додао је Требиње познато и по другим намирницама. Боровницу немамо тако да је ово идеална прилика да се упознамо и са тим производом.

Народ вјерује да бобице и лист боровнице помажу обољелима од дијабетеса, штите од рака, стомачних тегоба и успорава старење. Подједнако су корисне бобице и лист.